České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Poprvé v historii uskutečnila ryze nepálská expedice prvovýstup na panenský vrchol – a hned na 3 šestitisícovky!

Tři nepálští horolezci Nima Tenji Sherpa, Tashi Sherpa a Dawa Gyalje Sherpa zvládli obdivuhodný projekt, když během tří dnů (4.-6. 10. 2015) vystoupili na do té doby nezlezené šestitisícové vrcholy Raungsiyar (6224 m), Langdak (6220 m) a Thakar-Go East (6152 m) v pohoří Rolwaling Himal. Dle legendární kronikářky Elizabeth Hawley se jedná o první ryze nepálský tým, který ve vlastní zemi stanul jako první na do té doby nezlezeném vrcholu vyšším než 6000 m. Nima Tenji Sherpa byl nejvíce překvapen na vrcholu Raungsiyar, který zdolali přes západní hřeben: „Z vrcholu bylo vidět celkem šest osmitisícovek. Takový výhled jsem na žádné jiné hoře nezažil!“ Langdak zdolali po západním hřebeni a Thakar-Go East po severovýchodním žebru. Na všechny tři vrcholy vystoupili z jednoho předsunutého tábora nad ledovci Trakarding a Drolambau. Mingma Gyalje Sherpa úspěšné tažení ještě korunoval o týden později, když vystoupil sólo po nové cestě na Chobuje (6685 m): „Splnil jsem si tak sen, protože jsem na tuto horu koukal každý den z mého domova, kde jsem se narodil.“ Po třinácti hodinách vystoupil na vrchol, během sestupu ho zastihla bouře a on musel dva dny bivakovat uprostřed pláně, odkud ho zachránil vrtulník: „Když jsme přistáli doslova před dveřmi našeho domu, maminka, sestra a mnoho dalších lidí se ke mně seběhlo a brečeli štěstím, že jsem se vrátil. Uvědomil jsem si, jak troufalé bylo vydat se na tak vekou horu sám.“


Dawa Gyalje Sherpa a Nima Tenji Sherpa při sestupu z vrcholu Langdak (6220 m)

 

Také Američani Ryan Waters a Eric Larsen ve stejné oblasti přidali další dva prvovýstupy na panenské šestitisícovky. V září se jim podařilo vystoupit na Jabou Ri (6166m) a Thakar-Go East (6152 m).


Ryan Waters na vrcholovém hřebeni Jabou Ri's (6166 m), v pozadí Thakar-Go East

 

Nepálská vláda v roce 2014 otevřela 104 nových vrcholů, včetně oblasti Rolwaling Himal. Další prvovýstupy můžeme tedy směle očekávat!

 

zdroj: Alpinist.com