České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Poláci to dokázali! Vrchol Broad Peaku poprvé dosažen v zimě.

BROAD PEAK (8047 m)


Statistika jedné z mála osmitisícovek, která zimním expedicím po léta odolávala, byla dnes (5. 3. 2013) díky výkonu Polské expedice navždy změněna – 8047 m vysoký karakoramský vrchol Broad Peak má první zimní výstup. Expedice byla od 18. února nucena kvůli velmi špatnému počasí přebývat jen v BC a čekat na případnou změnu k lepšímu. Polští horolezci využili dlouho očekávaného krátkého zlepšení podmínek a svou poslední šanci na Broad Peaku beze zbytku využili. Mezi 17.30 a 18.00 lokálního času vystoupili na vrchol hned čtyři ze sedmi členů týmu vedeného velezkušeným Krzysztofem Wieleckim. Těmi šťastnými prvovýstupci jsou Maciej Berbeka, Adam Bielecki, Tomasz Kowalski a Artur Małek. Výstup to byl doslova bleskový, protože z BC vyráželi 3. 3. Krzysztof takticky zavelel k výstupu, kdy počasí ještě nebylo tak optimální. Ale kýžené zlepšení – zejména zmírnění větru – přišlo. Dobré podmínky by měly přetrvávat nadále, a tak, doufejme, vyjde bez problémů i plánovaný noční sestup do C4 a pak sestup do BC následující den.

Polská expedice se tak postarala o vyvrcholení letošní zimní sezóny na osmitisícovkách, která je tímto uzavřená. Stejně jako loni byl ryze polský tým jediný úspěšný na osmitisícovce – loni slavili úspěch na Gasherbrumu I Adam Bielecki a Janusz Golab. Adam Bielicky má tak famózní bilanci – dva zimní prvovýstupy na osmitisícovku během dvou let. To se v historii podařilo jen legendárnímu Jerzy Kukuczkovi (1986: Annapurna, 1987: Lhotse) Poláci jsou na zimní expedice s velkým náskokem největší specialisté – s letošním Broad Peakem jim patří již devět z dvanácti zimních osmitisícových skalpů! (viz přehled na konci článku).

Letos byl vedle Broad Peaku v zimě poprvé dosažen i šestitisícový vrchol Laila Peak (6096 m). Bohužel ani letos se zimní sezóna neobejde bez té nejvyšší daně. Francouzský snowboardista Joel Wischnewski, který si dal za cíl vystoupit Rupálskou stěnou Nanga Parbatu v zimním období a následně uskutečnit prvosjezd na snowboardu, se od 6. února neozval. Zmizel beze stop někde v oblasti C2. Pátrání helikoptéry ani záchranný tým Joela nespatřily - více v této zprávě níže.

TIP – podívejte se na video z výstupu na Broad Peak (1:27).

Fotky z posledního (únorového) pokusu:


Trasa zatím posledního pokusu


Větrem roztrhaný stan...


Výhled na K2 (8611 m) - ve výšce okolo 6700 m

 

Letošní expedice na NANGA PARBATU (8126 m) - osmitisícovce, která opět odolala:


Pětičlenná polská expedice (Tomasz Mackiewicz, Marek Klonowski, Piotr Strzezysz, Adrian Kutarba, Tomasz Kowalski) se podle zpráv na webu dostala v Rupálské stěně po cestě Schell až do výšky 7400 m, což je druhá nejvyšší nadmořská výška dosažená na Nanga Parbatu v zimním období. Nicméně v sobotu 9. února expedici zrušili a zaveleli k odchodu do teplých krajů - tedy kamkoliv, jen né nahoru...

Foto z posledních dnů:

Dva členové mezinárodní maďarské expedice – David Klein (HUN) a Ian Overton (USA) mají za sebou poslední pokus o postup k vrcholu. Na cestě sledující výstupovou linii Messnera a EisendlehoDiamírské stěně z roku 2000 je už nedoprovázel další člen Zoltan Robert (HUN), který musel odletět a nechat si co nejrychleji léčit omrzliny na nohou. Z BC vyrazili 9. 2., brodili se hlubokým sněhem, a tak do C1 dorazili až 10. 2. Na cestě do C2 však Davida začala trápit výšková nemoc a rychlý sestup byl jediným možným řešením. Po této zkušenosti jim také nezbylo než expedici zrušit.

Foto z posledních dnů:


Zkušený italský horolezec Daniele Nardi, jeho krajan Federico Santini (kameraman expedice) a skvělá francouzská alpinistka Elisabeth Revolová lezou také „po stopách Messnera“ v Diamírské stěně. Pokouší se o výstup přes Mummeryho pilíř, který měli Reinhold a Günter v roce 1970 zvolený jako sestupovou variantu. Tento malý, ale velmi silný tým zaznamenal v technicky obtížné cestě doslova raketový postup. 26. 1. vystoupili do 5200 m, následující den přelezli obtížné mixové úseky do 6000 m a 28. 1. strávili noc v 6400 m. Po tomto postupu ale přišla na řadu vyšší moc - velmi nepříznivé počasí. Na poslední vážný pokus vyrazila dvojice Nardi - Revolová v sobotu 9. 2., první noc bivakovali na ledopádu ve výšce 5200 m, 10. 2. dosáhli výšky 6000 m, kde je trápil vítr o rychlosti až 100 km/h. Bohužel neustal, a tak i tato expedice se pro letošek musela svého snu zříci.

TIP – podívejte se na video z Mummeryho pilíře (3:16) a nasajte atmosféru extrémního zimního výstupu...

Foto z posledních dnů:


Nejblíže k úspěchu měla zatím španělská expedice ve složení José Fernández, Ramón Portilla, Alex Txikon a Juanjo San Sebastián, která se pokusila o výstup na šestitisícovku Laila Peak (6096 m). V neděli 11. 2. se museli kvůli vyčerpání a blížící se tmě otočit 80 m pod vrcholem... Zda se pustí do dalšího pokusu, ještě není známo.

 

JOEL WISCHNEWSKI

Francouzský snowboardista Joel Wischnewski, který si dal za cíl vystoupit Rupálskou stěnou Nanga Parbatu v zimním období a následně uskutečnit prvosjezd na snowboardu, se od 6. února neozval, a tak pro něj byla včera (v neděli 17. 2.) zorganizována záchranná akce. Jeho poslední zpráva (6. 2.) oznamovala: "Pokračuju nahoru. Centrální pilíř a stěna jsou příliš suché, bez sněhu. Pokusím se tedy o výstup jihovýchodním pilířem. Mám na to asi 3 dny. Zatím se mějte, díky za pozornost." Záchrannou akci zatím provádějí tři vysokohorští nosiči zhruba v oblasti C1. Držíme palce, aby letošní zimní sezóna v Pákistánu nepřinesla žádnou oběť. Loni stál pokus o zimní provýstup na osmitisícovku život tři horolezce na Gasherbrumu I. a jednoho Rusa na K2.

Fotografie Joela Wischnewského:


Magická hra barev na Nanga Parbatu


Megalavina...


Joel před odjezdem

Přehled zimních prvovýstupů na osmitisícovky:

1980: Mount Everest (8848 m) - Krzysztof Wielicki & Leszek Cichy (oba POL), vrchol: 17. 2.

1984: Manaslu (8156 m) - Maciej Berbeka & Ryszard Gajewski (oba POL), vrchol: 12. 1.

1985: Dhaulagiri (8167 m) - Andrzej Czok & Jerzy Kukuczka (oba POL), vrchol:  21. 1.

1985: Cho Oyu (8153 m) - Maciej Berbeka & Maciej Pawlikowski (oba POL), vrchol:  12. 2.

1986: Kanchenjunga (8598 m) - Krzysztof Wielicki & Jerzy Kukuczka (POL), vrchol: 11. 1.

1987: Annapurna (8091 m) - Artur Hajzer & Jerzy Kukuczka (oba POL), vrchol:   3. 2.

1988: Lhotse (8511 m) - Krzysztof Wielicki (POL), vrchol:  31. 12.

2005: Shisha Pangma (8027 m) - Piotr Morawski (POL) & Simone Moro (ITA), vrchol:  14. 1.

2009: Makalu (8463 m)Simone Moro (ITA) & Denis Urubko (KAZ), vrchol: 9. 2.

2011: Gasherbrum II (8035 m) - Simone Moro (ITA), Denis Urubko (KAZ), Cory Richards (USA), vrchol: 2. 2.

2012: Gasherbrum I (6068 m) - Adam Bielecki & Janusz Golab (POL), vrchol: 9. 3.

2013: Broad Peak (8047 m) - Maciej Berbeka, Adam Bielecki, Tomasz Kowalski a Artur Małek (všichni POL), vrchol: 5. 3.

Na své „zimní krále“ už čeká pouze dvojice odolávajících vrcholů: Nanga Parbat (8125 m) a K2 (8611 m).

 

Zdroje:

lidé&HORY, Altitudepakistan.blogspot.com, weby jednotlivých expedic, Explorersweb.com