České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Podzimní sezóna na osmitisícovkách slibuje několik zajímavých pokusů

Lhotse (8516 m)
Korejský tým se pokusí o reparát loňské podzimní expedice, kdy ho zastavily přívaly sněhu. Cílem Korejců tedy bude prostoupení monumentální jižní stěny po nové linii. Ta kopíruje v dolní části Jugoslávskou cestu z roku 1981, poté uhýbá doprava a napojuje se na Francouzskou cestu z roku 1990 a poté nejspíše zvolí variantu přes Kukuczkovu cestu k vrcholu. Expedice je touto dobou již v Nepálu


Linie Korejců je vyznačena černě vč. čtyř výškových táborů

 

Makalu (8463 m)

Začátkem září odjíždí na Makalu osmičlenná skupina britských vojáků pod vedením Colina Scotta. Spolu s nimi bude k vrcholu směřovat i šest Šerpů. Cílem té to „vojenské mise“ bude výstup alespoň dvou členů na vrchol po cestě přes jihovýchodní žebro (první přelez: Y. Ozaki a A. Tanaka v roce 1970).

 

Shisha Pangma (8027 m)

Na nejnižší osmitisícovku se chystá Španěl Carlos Soria. Tento španělský matador je známým rekordmanem, kdy stál coby nejstarší člověk na vrcholech K2 (65 let), Broad Peak (68 let), Makalu (69 let), Gasherbrum I (70 let), Manaslu (71 let) and Kangchenjunga (75 let). Shisha Pangma by byla jeho 12. zlezenou osmitisícovkou. V roce 2005 se kvůli špatnému počasí probojoval „pouze“ k centrálnímu (o něco nižšímu) vrcholu.


Carlos Soria


 

Cho Oyu (8201 m)

Polský moutainrunner Andrzej Bargiel se chce pokusit překonat rychlostní rekordy na normálkách Cho Oyu a Manaslu. Doprovázet ho bude další trojice zkušených krajanů Grzegorz Bargiel, Darek Załuski a Marcin Kin. Jiný polský alpinista – Olek Ostrowski – se na Cho Oyu chystá s lyžemi.

 

Na Cho Oyu (8201 m) a Manaslu (8163 m) již nyní odjelo několik velkých mezinárodních komerčních expedic.

 

Zdroj: Explorersweb.com