České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Pod K2 je stále živo

Již od pondělí 1.2. je pod K2 čilý ruch. Předpovědi slibují až do pátku 5.2. dobré počasí. Vypadá to tak na poslední možný pokus o výstup na vrchol K2 v této zimní sezoně ještě před příchodem únorového sněžení. V těchto dnech je základní tábor nezvykle opuštěný.

Osm Šerpů z expedice Seven Summit Treks (SST) opustili základní tábor jako první. Jejich úkolem je zkontrolovat vybavení, které zůstalo ve vyšších táborech a opravit či znovu položit fixní lana a vynést do výškových táborů kyslík.
Zbylí členové expedice SST podle plánu vystoupili do prvního výškového tábora a zde přenocovali, zatímco šerpové z jejich první skupiny pokračovali do druhého tábořa.
Ve středu pokračovali ve výstupu – členové expedice do druhého výškového tábora a část Šerpů do třetího (7300 m) a po kontrole fixních lan a vybavení v třetím táboře se vrátili ke zbytku týmu do druhého tábora.
Ve čtvrtek společně postupují do třetího tábora, ze kterého po několikahodinovém odpočinku vyrazí až k vrcholu. Zastávku ve čtvrtém výškovém táboru nemají v plánu.

Předpovědi očekávají teploty okolo -55°C a pokud vítr dovolí, vrchol by měli dosáhnout v pátek 5.2. v ranních hodinách.
Plán je velmi napnutý, neboť od soboty je očekávaná změna počasí, nad 7500 m má vítr dosahovat 60 km/h, v nárazech až 100 km/h.

Součástí plánu SST je i sestup z vrcholu až do druhého výškového tábora. Kvůli kazícímu se počasí bude nutné horu včas opustit.


Tým šerpů z expedice Seven Summit Treks, foto Chhang Dawa Sherpa


O výstup bez kyslíku se pokouší Juan Pablo Mohr a Tamara Lunger. Oba opustili základní tábor ještě před velkou skupinou z expedice SST a ve středu byli již ve druhém táboře. Oba jsou aktuálně ve třetím výškovém táboře. Jako jediný tým chtějí postavit stan ve čtvrtém výškovém táboře kvůli odpočinku před výstupem na vrchol.


Tamara Lunger odpočívá v základním táboře krátce před posledním pokusem o výstup na K2, foto Tamara Lunger


John Snorri, Muhammad Ali Sadrapa a Sajid Sadrapa opustili základní tábor brzy ráno ve středu a došli až do druhého výškového tábora. Ve čtvrtek pokračují do třetího tábora a ve čtvrtek večer plánují začít noční výstup na vrchol, který by jim měl zabrat 15-16 hodin. Všichni chtějí výstup zvládnout bez kyslíku.


Sajid Sadpara vystoupil na K2 v létě 2019 ve svých 20 letech a stal se tak nejmladším, kdo stanul na vrcholu této hory, foto Elia Saikaly


Američan Colin O´Brady a jeho partner Jon Kedrowski spolu s dvěma Šerpy opustili základní tábor také ve středu a vystoupili do druhého výškového tábora. Ve čtvrtek by měli dorazit do třetího tábora a v pátek se pokusit o vrchol. Podobně jako ostatní chtějí vynechat čtvrtý výškový tábor.

Poslední zprávy hovoří o tom, že se 7 horolezců rozhodlo svůj pokus ukončit. Mezi nimi jsou mj. Magdalena Gorzkowska či Jon Kedrowski.

Následujících 48 hodin bude pro všechny, kteří se pohybují mezi vrcholem a základním táborem, klíčových. Počasí by do pátku mělo zůstat stabilní.

Držíme palce a přejeme bezpečný návrat!


Text: OJ
Zdroj: explorersweb.com