České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Po dvaceti letech byl dokončen projekt na aljašském štítu

Už v roce 1993 se učitel z Anchorage Jay Rowe nadchl pro myšlenku vylézt krásnou linii v jižní stěně vrcholu Broken Tooth (2758 m).


Vrchol, který je součástí masivu Mooses Tooth, nezůstal svému jménu nic dlužen – jedná se o výrazný skalní zub, který je v horní části jakoby ulomen a kus ho chybí... Foceno z ledovce Coffee Glacier

 

Toho roku vyfotil stěnu z ledovce Coffee Glacier a vyhlédnutá linie ho začala zajímat čím dále více. Postupně se s různými lezeckými partnery pokusil o zlezení nové cesty jedenáctkrát. Největším úskalím linie vedoucí ve výrazné skalní trhlině ústící na západním hřebeni je velmi drolivá a tím pádem nebezpečná skála. Letos se mu 30. května podařilo společně s Peterem Haeusslerem zrádnou výzvu zdolat a po dvaceti letech svůj sen nesnít, ale prožít. Jednalo se o obtížné lezení ve špatné skále a také na tenkém ledě o obtížnostech až WI4+ a M6+. Po přelezení šestidélkové cesty se převlékli do suchých věcí a asi 5 hodin si zdřímli, aby mohli po západním hřebeni pokračovat až na vrchol „zlomeného zubu“. Výstup z tábora po nové cestě, dále po hřebeni na vrchol a zpět jim zabral celkem 23 hodin. Jay Rowe už ale sní dál – jeho cílem je nyní uskutečnit podobný prvovýstup na každém z hlavních vrcholů masivu Mooses Tooth. Celkem pět takovýchto prvovýstupů se mu podařilo společně Peterem Haeusslerem. Nyní mu k jeho vysněné sérii zbývá udělat novou cestu na vrchol Eye Tooth.


Zleva: Jay Rowe a Peter Haeussler na vrcholu



Jay Rowe ve druhé délce



Pohled na západní hřeben a vrchol z bivaku



Jay Rowe po 20 letech dosáhl svého snu


Zdroj: www.alpinist.com