České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Plzeňští horolezci se chystají na Gasherbrum společně s Márou Holečkem

Pohoří Karakoram na severozápadě Pakistánu, ležící mezi dvěma dalšími velehorami Pamírem a Himálají, je druhé nejvyšší pohoří světa. Jedná se o odlehlý region zaledněných sedmi a osmitisícovek na hranici Pakistánu, Číny a Indie. Vyniká divokou krásou a byl vždy výzvou pro mnohé horolezce a dobrodruhy. Tato drsná krajina se stala i cílem horolezecké expedice HUMI Outdoor Gasherbrum 2009.

S myšlenkou vystoupit v tomto roce na vrchol osmitisícovky Gasherbrum I. dosud neslezenou cestou přišel lezec Mára Holeček, člen reprezentačního horolezeckého týmu ČR. Má za sebou prvovýstupy v Asii i Jižní Americe, z nichž některé byly oceněny jako české výstupy roku. O prvovýstup se s ním pokusí i zkušený horolezec Zdeněk Hrubý, který stál již na sedmi osmitisícovkách. K tomuto projektu se připojila i expedice HUMI Outdoor, skupina horolezců z Plzně, kteří mají v plánu vystoupit na Gasherbrum I. klasickou cestou. 

Gasherbrum I. (8068 m) je jedenáctou nejvyšší horou světa a třetí nejvyšší horou Pákistánu. Název pochází z místního jazyka Baltí, kde rgasha znamená krásný a brum znamená hora, dohromady tedy Krásná hora. Anglicky bývá také nazýván Hidden Peak, tedy Skrytý štít. Hora je součástí masívu Gasherbrum, který se nachází na hranici mezi Pákistánem a Čínou v již zmíněném pohoří Karakoram, k dalším vrcholům tohoto masívu patří i Gasherbrum II, zvaný též  K4, a Gasherbumy III. a IV. Karakoram patří ve svých nižších polohách mezi nejsušší oblasti na světě, letní monzun sem prakticky nezasahuje. Jedná se o jakousi vysokohorskou poušť, kde teploty dosahují hranice 40°C. Nad hranicí 5000 m však mizí srážkový stín a podnebí se stává vlhčím. Ročně zde napadne až 4000 mm srážek ročně, čímž je umožněno mohutné zalednění. Karakoram je proto nejvíce zaledněným pohořím na světě. Tyto nelehké klimatické podmínky v kombinaci s nadmořskou výškou činí z výstupu fyzicky velmi náročnou záležitost, i když technicky nepatří Gasherbrum mezi nejobtížnější.  Jednou z oblastí tohoto odlehlého regionu je i království Hunza, kterým v minulosti procházela slavná Hedvábná stezka. Dnes tudy prochází neméně slavná silnice zvaná poněkud nadneseně Karakoram Highway.

Čtveřice plzeňských horolezců Martin Liška, Honza Tráva, Kuba Vaněk a expediční lékař Kamil Havlíček, se pokusí o výstup v červenci až srpnu tohoto roku. Téměř dvouměsíční cesta začne letem do Islámábádu, hlavního města Pákistánu. Poté bude následovat cesta místními prostředky do města Skardu na severu po již zmíněné Karákoram Highway, a následně do Askole, brány k masívu Gasherbrum. V Askole začne po nezbytných přípravách zhruba šestidenní trek do base campu, vedoucí jednou z nejkrásnějších vysokohorských oblastí světa, po ledovci Baltoro. Cesta vede v blízkosti dalších dvou  karakoramských osmitisícovek, slavné K2 a Broad Peaku. V base campu začne zhruba měsíční zápolení s přírodou, nadmořskou výškou, drsným klimatem, ledem a sněhem a především se sebou samým. Jak doufáme, bude odměněno nezapomenutelnými zážitky na vrcholu Gasherbrumu. (text: Kamil Havlíček)


Oficiální web expedice: www.gasherbrum.cz

http://test.lideahory.cz/images/partneri/04_humi.gif

Hlavní sponzor:  HUMI Outdoor

Mediální partner: lidé&HORY

 

Fotogalerie včetně schémat výstupu:

{gallery}novinky/gasherbrum09{/gallery}