České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Peter Hámor odjel do Nepálu – cílem je Manaslu a Manaslu North

Špičkový slovenský horolezec Peter Hámor odjel na letošní expedici„Himalayadventure MMXV". Jejím cílem bude výstup na osmou nejvyšší horu světa Manaslu (8163 m) – pokud půjde vše dle plánů, měl by Hámor na jejím vrchole stanout ještě v dubnu. Expedice tím nicméně končit nebude, protože Hámor chce v květnu vystoupit na jeden ze sousedních vrcholů Manaslu North (7157 m). Tato sedmitisícovka, jejíž severovýchodní stěna tyčící se nad ledovcem Larkya, patří k jedněm z nejzajímavějších stěn v Himálaji, byla poprvé zdolána teprve v roce 1979.

Manaslu



K Manaslu (8163 m) Peter na svém webu píše: „Ako prví vystúpili na jej vrchol členovia japonskej expedície, Toshio Imanishi a Šerpa Gyalzen Norbu, 9. mája 1956. Prvý zimný výstup sa podaril v januári 1984 poľským horolezcom, keď na vrchol vo veľmi zlých podmienkach vystúpili Maciej Berbeka a Ryszard Gajewski. V roku 1997 vystúpili na vrchol Manaslu slovenskí horolezci Peter Šperka a Miroslav Rybanský. Juraj Kardhordó bol posledný raz videný na hrebeni blízko hlavného vrcholu a Miro Rybanský zomrel počas zostupu. Dodnes je táto mierumilovne vyzerajúca hora považovaná za jednu z najnebezpečnejších osemtisícoviek."

Manaslu North

 

Dle zpráv serveru Explorersweb.com by měl Hámor spojit své síly opět s rumunským horolezcem Horia Colibasanu. Loni společně vystoupili na Shisha Pangmu a stali se vůbec prvními na osmitisícovém vrcholu v jarní / letní sezóně 2014. Peter Hámor si tak připsal svou 12. „osmu". Do Koruny Himálaje mu chybí už „jen" Dhaulagiri a Manaslu. Horia Colibasanu stál na osmi osmitisícovkách, v roce 2006 po výstupu normální cestou i na Manaslu (společně s ním Inaki Ochoa).

 

 

Zdroj: Peterhamor.sk, Explorersweb.com, lidé&HORY