České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Peter Hámor odjíždí na Shisha Pangmu a Mt. Everest, cílem je i prvovýstup

Adept na prvního slovenského horolezce, který dosáhl Koruny Himálaje, Peter Hámor (49), právě odjíždí na expedici se dvěma smělými cíli:

 1/ Shisha Pangma (8013 m) – jediná osmitisícovka ležící kompletně na území Tibetu, 120 km západně od Mt. Everestu. Peter na své stránce píše: „Spolu s Horiom (pozn.: rumunský horolezec Horia Colibasanu), ktorému sa  v roku 2009 podarilo vystúpiť na nižší, Centrálny vrchol, sa tentoraz chceme pokúsiť o výstup čínskou cestou s Inakiho vrcholovým variantom, bez budovania fixných výškových táborov, umelého kyslíka a výškových nosičov. Pod Shisha Pangmou plánujeme zostať  do 26. apríla.“

 

 

 

2/ Mount Everest (8848 m) – na nejvyšší horu světa se letos vydává i další Slovák Dodo Kopold, který má v plánu Boningtonovu „Hard Way“. Peter Hámor se společně s Horiem pokusí o prvovýstup v severovýchodní stěně: „Chceme se pokúsiť o výstup na vrchol Everestu novou trasou v SV stene, s napojením na S a SV hrebeň, ktorým som vystúpil na vrchol v roku 1998.  Vzhľadom na charakter a profil tejto trasy, bude výstup vedený rýchlym, ľahkým štýlom, bez stavania výškových táborov a samozrejme bez použitia umelého kyslíka  a  výškových  nosičov. Návrat do Nepálu máme naplánovaný na 27. mája 2014.“

 

 

Peter Hámor už na Mt. Everest vystoupil v roce 1998 s použitím umělého kyslíku. Byla to vůbec jeho první osmitisícovka. Do Koruny Himálaje mu nyní chybí už jen tři osmitisícovky. Pokud by byl úspěšný na Shisha Pangmě i Everestu, zbude mu už jen Manaslu. Nejen na Everestu by pak stanul podruhé – dva výstupy na vrchol se mu už povedly i na Annapurně (2006 a 2010).

 

Zdroj: Peterhamor.sk, lidé&HORY

 

Partnerem expedice Petera Hamora je i OEAV – Alpenverein.cz a společnost ALPY. Z expedice plánujeme s Peterem také reportáž do časopisu. Držíme palce, ať vše klape, jak má!