České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Peter Hámor na Everestu otočil a domů se vrátí s jednou osmou na kontě

Přední slovenský himálajista Peter Hámor (49) se musel z důvodu špatného počasí i podmínek ve stěně vzdát svého snu - prvovýstupu v severovýchodní stěne Mt. Everestu, s napojením na severní a severovýchodní hřeben, kterým již vystoupil na vrchol v roce 1998. Pokusil se mimo jiné o výstup alpským stylem (samozřejmě bez použití umělého kyslíku). Peter Hámor začal náročnou "double expedici" famózně. Aklimatizoval se výstupem na Island Peak (6189 m) a 30. dubna vystoupil se dvěma rumunskými spolulezci na Shisha Pangmu (8013 m). Mimo jiné byli prvními horolezci, kteří letos na osmitisícovém vrcholu stanuli. S rumunským spolulezcem Horia Colibasanu následně pokračoval na Mt. Everestu, kde po výstupu do výšky 7600 m expedici ukončili - více už na webu Petera Hámora (23. 5. 2014):
"Expedícia sa končí. Peter a Horia dnes s ťažkými batohmi a bez kyslíka došli do výšky 7600 metrov. Vietor však mohutnel, bol podstatne silnejší, než ohlasovali predpovede. Preto sa rozhodli, že nebudú pokračovať ďalej a ešte dnes zostúpia do ABC. Predpovede na najbližšie dni nie sú najlepšie, preto sa chlapci rozhodli ukončiť tohtoročnú expedíciu a vrátiť sa do Nepálu."


Mt. Everest, původní popiska z webu P. Hámora: "Skala, ľad a žalostne málo snehu v stene"

Peter Hámor má na kontě již 12 osmitisícovek. Do Koruny Himálaje mu chybí už „pouze“ vrcholy Dhaulagiri a Manaslu, které se pravděpodobně stanou cíli jeho dalších expedic.

Partnerem Petera Hamora je OEAV – Alpenverein.cz i náš časopis.

 

Zdroj: Peterhamor.sk, lidé&HORY