České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Parádní prvovýstup Francouzů v Peru - zdolali Siula Chico

Francouští horolezci Frédéric Degoulet, Benjamin Guigonnet, Hélias Millerioux a Robin Revest uskutečnili velmi hodnotný prvovýstup v peruánském pohoří Cordillera Huayhuash. Učarovala jim západní stěna vrcholu Siula Chico (6265 m) sousedící se známějším a o trochu vyšším vrcholem Siula Grande (6344 m). Ten proslavil zejména výstup Joe Simpsona a Simona Yatese, při němž se polomrtvý Simpson doplazil do tábora, kde už byly spálené jeho věci a spolulezec jej považoval za mrtvého. Joe Simpson napsal o tomto zážitku bestseller „Setkání se smrtí“ (orig. název „Touching the Void“).


Na vrchol Siula Chico (6265 m) poprvé vystoupili Němci v roce 1966. Úspěšní už pak byli jen Španělé Jordi Corominas a Oriol Baro, kteří prostoupili na vrchol západní stěnou v roce 2007. Obrovská a velmi komplikovaná západní stěna pak zastavila i taková esa, jako je Mick Fowler a Simon Yates (1998).

Čtveřice Francouzů zdolala po dvacetidenní aklimatizaci vysokou západní stěnu po nové 900 m dlouhé cestě ve dnech 16. - 20. května. Linii nazvali Looking for the Void. Tuto velmi obtížnou mixovou cestu o obtížnosti až M7, WI6 přelezli čistým alpským stylem. Tým strávil ve stěně celkem čtyři noci (v 5800 m, v 5980 m a dvě noci v 6170 m) - více následující foto:


 

 

Fotografie ze stěny:


 

Zdroj: Planetmountain.com