České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Přehled horolezců, kteří zdolali všech 14 osmitisícovek

Na webu 8000ers.com se objevila zajímavá tabulka všech horolezců, kteří zdolali všech 14 hlavních vrcholů nejvyšších osmitisícovek. Z tabulky jasně vyplývá, že Radek Jaroš je skutečně 15. horolezcem na světě (a zatím posledním), který to zvládl bez použití podpůrného kyslíku.

Z tabulky lze vyčíst zajímavé skutečnosti - z přehledu celkově asi 35 horolezců (kteří zdolali všech 14 hlavních vrcholů) lze rozpoznat, kteří použili při výstupu alespoň 1x podpůrný kyslík a tudíž nejsou v oné patnáctce. U každého horolezce je uvedeno, jak si počínal na každé z oněch čtrnáctek - zda použil kyslík, nebo lezl prvovýstup, případně uskutečnil výstup v zimním období. V celkové tabulce jsou uvedeni také někteří horolezci se spornými výstupy, naštěstí se to netýká "naší" (díky Radkovi) patnáctky.


Radek s vrcholovou vlajkou, kterou mu na tiskové konferenci Alpy Extrem Teamu podepsali: Lucka Hrozová, Adam Ondra, Markéta Janošová a Eliška Adamovská

 

Před Radkem je na 14. místě Jihokorejec Kim Chang - Ho, který zvládl období od první vylezené osmy do vylezení té poslední (20. 5. 2013) za neuvěřitelných 7 let, 10 měsíců a 6 dní! Gerlinda Kaltenbrunnerová je 11., její manžel Ralf Dujmovits se sice nachází v celkové tabulce, ale protože před lety při výstupu na Mt. Everest použil umělý kyslík, tak mu ten Everest (stejně jako Peteru Hámorovi) zůstává k opravě. Již na jaře to letos Ralf zkoušel ze severu bez umělého kyslíku (a stejně jako Hámor s Rumunem Colibasanu) nebyl  úspěšný. Možná to Ralf zkusí na podzim a pokud bude úspěšný, má šanci být  16.

Pro mě osobně je snad největším překvapením absence horolezeckých velmocí jako jsou Polsko, Rusko, Japonsko v "čistější" patnátce a také nepřítomnost ruského lezce ani v celkové tabulce, neboť jak známo Denis Urubko má kazašskou státní příslušnost.

Přehlednou tabulku je možné stáhnout zde:

http://www.8000ers.com/cms/en/download.html?func=startdown&id=155

 

připravil: Zdeněk Strnadel, dlouholetý spolupracovník lidé&HORY