České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Přírodní park Mürzer Oberland – tajný tip pro skialpinisty a rodiny s dětmi

Také vás baví oblasti, kde nenarazíte na dlouhé zástupy skialpinistů napáskované v jedné stopě, natož na lanovky vedoucí na vámi zdolávané vrcholy? Rádi si užíváte klidná zákoutí Alp, kde vám společnost dělají jen kamzíci, létající dravci nad hlavami a hrobové ticho přerušuje jen klouzání vašich pásů?

Pokud ano, pak vás jistě nezklame návštěva Přírodního parku Mürzer Oberland, který se rozprostírá v oblasti horního toku řeky Mürz v severní části rakouské spolkové země Štýrsko. Na malém prostoru se před vámi rozprostírá mnoho skialpinistických cílů v místních Mürzstegských Alpách. Přehled a popisy celkem 18 skialpových túr najdete v průvodci, který lze zakoupit za 3 € v informačním centru Naturpark-Tourismusbüro v Neuberg an der Mürz (viz kontakty na konci článku).

 

Pohoří Veitschalpe

 

Nejlepším výchozím bodem na tento vápencový masiv s náhorní plošinou lemovanou kolmými stěnami je vesnička Niederalpl, odkud se vystupuje po značené cestě č. 465 na planinu Gingatzwiese, kde se sbíhá více cest v jednu vedoucí až na hlavní vrchol Hohe Veitsch (1981 m). Zároveň se jedná o nejvyšší vrchol Mürzstegských Alp.


Veitschalpe z vesničky Mürzsteg 


 

Vrcholy v okolí horské vesničky Frein an der Mürz

 

Skutečným skialpovým rájem lze považovat vesničku Frein (864 m), odkud se vystupuje na vyhlídkové, dobře dostupné a málo frekventované vrcholy: na jihozápadě to je Großer Proles (1565 m), na severozápadě Wildalpe (1523 m), východním směrem vedou skialpové stopy na úchvatnou horskou pastvinu Hinteralm s několika staveními včetně samoobslužné Alpenverein chaty Hinteralmhaus (1446 m). Odtud se dá vystoupit na vyhlídkové vrcholy Spielkogel (1599 m) a Hohes Waxenegg (1647 m). Oba vrcholy jsou dosažitelné během jedné celodenní túry z Freinu. Výhledy na vedlejší masiv Schneealpe a na jihu se vypínající Veitschalpe jsou tou nejkrásnější odměnou skialpinistů.

Uprostřed vesnička Frein an der Mürz, vlevo nahoře vrchol Wildalpe (1523 m)


Malebný Hinteralm



Jedno z tradičních stavení na statku Hinteralm - chata Ochsenhalter Hütte



Výstup z pastvin Hinteralm na vrchol Spielkogel

 


Vrcholový kříž Spielkogel (1599 m), v pozadí Göller (1766 m)


Chata Waxenegghütte (1509 m) s vrcholem Hohes Waxenegg (1647 m) 

 

Pohoří Schneealpe

 

Druhý nejvyšší masiv v Mürzstegských Alpách je dobře dostupný z poutní vesničky proslavené středověkým klášterem Neuberg an der Mürz. Odtud je nejlepší autem pokračovat po silnici č. 23 podél řeky Mürz směrem na Mürzsteg a následně u autobusové zastávky odbočit doprava do soutěsky „Äußerer Krampengraben“. U pramene „Sieben Quelle“ (cca 800 m) se dá zaparkovat. Odtud je na skialpech dosažitelný vyhlídkový vrchol Schönhaltereck (1860 m) a zároveň nejvyšší vrchol masivu Schneealpe – „větrná hora“ Windberg (1903 m) se skvělým panoramatickým výhledem do dalekého okolí.

Masiv Schneealpe

 


Zábava pro rodiny s dětmi – to je Appelhof!

 

Spojit skialpovou výpravu do Přírodního parku Mürzer Oberland s rodinnou dovolenou rozhodně není utopie. Ba naopak. Skvělé možnosti nabízí hotel specializovaný na rodiny s dětmi – „Kinderhotel Appelhof“. Hotel nabízí mnohem víc než krásné pohádkové pokoje a skvělou kuchyni s all inclusive systémem. K dispozici tu jsou herny pro děti, bazén se skluzavkou, tělocvična a především pak bohatý animační program. Pro čtenáře lidé&HORY jistě bude zajímavá outdoorová část tohoto programu, která se odehrává na dvou malých sjezdovkách přímo u hotelu, případně v okolních lesích. Děti se tu mohou projít na sněžnicích, proběhnout na běžkách, zasáňkovat si nebo se projet na skútru. Areál Appelhofu protíná upravovaná běžecká trasa vedoucí z Mürzzuschlagu až do Dobreinu. Dětský hotel ve vesničce Mürzsteg jednoduše vyplní veškerá vaše přání i pohádkové sny vašich dětí. Více na: www.appelhof.at.



 

 

Lyžařské středisko Niederalpl

 

Pouhých 10 minut jízdy autem se z Mürzstegu dostanete do jediného lyžařského střediska jinak nedotčeného Přírodního parku Mürzer Oberland. Malé středisko na stejnojmenném horském sedle nabízí celkem 12 km sjezdovek s celkem třemi vleky a jednou čtyřsedačkovou lanovkou. I když horní stanice lanovky se nachází v pouhých 1460 metrech, skýtá areál až překvapivě širokou nabídku ježdění ve volném terénu. Přehlednost centra, obtížnost sjezdovek (pouze modré a červené) i zázemí areálu je vhodné pro rodiny s dětmi. Více na: www.niederalpl.at


 

 

Přírodní park Mürzer Oberland - kontakty:

www.muerzeroberland.at

Naturpark-Tourismusbüro
- kancelář otevřena po-pa od 8-12 hod.
Hauptplatz 9, 8692 Neuberg/Mürz
Tel. & Fax: 03857/8321
tourismus@muerzeroberland.at

 

 

.