České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Přátelství na první dotek – Merino vlna

Zvažujete-li koupi kvalitního termo prádla nebo ponožek, určitě se setkáte s pojmem Merino vlny, termínem všudypřítomným v současném outdoorovém světě. Není se čemu divit, protože vlastnosti této mimořádně jemné a měkké vlny se úspěšně využívají na výrobu oblečení, které je velmi příjemné na omak, hřejivé, antibakteriální, prodyšné a nezapáchá.

Merino ovce, jejíž vlna je měkká, velmi zkadeřená, byly vyšlechtěné kolem roku 1700 ve Španělsku, ale v současné době dominantní postavení v jejich chovu zaujímá Austrálie a Nový Zéland. Kvalita suroviny je základ, nejkvalitnější vlna je na lopatkách a bocích ovcí, důležitá je jemnost vlákna daná jeho tloušťkou, délka vlákna, barva apod. a významnou roli hraje také způsob spřádání.

Vlna je vhodná pro sportovní aktivity, protože přijímá snadno vlhkost, aniž by byla na omak vlhká, takže spolehlivě pohltí lidský pot bez nepříjemného pocitu pro pokožku. Při zmínění vlněného vlákna vás také určitě napadnou jeho výborné tepelně-izolační vlastnosti (v zimě hřeje, v létě chladí), díky kterým je vaše tělo udržováno v tělesné teplotě blízké její optimální hodnotě 98,6° Fahrnheit tj. cca 37° Celsia. Od anglické výslovnosti „98 point 6" je symbolicky odvozen název značky POINT6, Merino ponožek, které pocházejí ze samého srdce Rocky Mountains. Lyžařští instruktoři Peter a Patty Duke, kteří se výrobou ponožek zabývají přes 20. let (nejdříve založili značku SmartWool) mají tedy neocenitelnou možnost testovat své výrobky v náročných, horských podmínkách. Jedná se o jedinečný výrobek „made in USA", a výroba v Americe umožňuje stálou kontrolu kvality a rychlou reakci na měnící se trendy.

Konstrukce ponožek je řešena tak, aby polstrování, ploché švy, odvětrávání a zesílení bylo umístěno na těch správných místech. Jednou z tajných zbraní značky je tzv. křížový steh, díky kterému je ponožka dostatečně pevná, aby na noze držela, ale není těsná, nestahuje a nebrání cirkulaci krve. Nylon přidaný do vybraných částí zvyšuje jejich odolnost a celkově životnost ponožky. Neopomenutelnou výhodou je snadná údržba ponožek.

POINT6 byly první ponožky používající exkluzivně 100% kompaktně spřádaného vlněného vlákna nejcennější bílé barvy na speciálních strojích (konce vlněných vláken jsou vtaženy dovnitř příze a nevyčnívají). Díky této technologii je vlněná příze o 25% odolnější než u klasického (prstencového) spřádání, méně objemná, výjimečně měkká a nechlupatí. Když budou v pohodě a suchu vaše nohy, užijete pořádně si i vy jakoukoliv sportovní aktivitu (turistiku, běh, cyklistiku, lyžování) i běžný den. Nákup opravdu kvalitních ponožek je investice, od které čekáte odpovídající vlastnosti a dlouhou životnost. POINT6 je spolehlivou volbou.

Více na: www.point6.cz