České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Olympijská kolekce šetrná k životnímu prostředí

Olympijská kolekce, kterou budou oblékat  čeští reprezentanti ve Vancouveru v roce 2010, bude vyrobena z materiálů šetrných k životnímu prostředí. Na vývoji se společně s návrháři Alpine Pro – oficiálního dodavatele oblečení pro Český olympijský tým – podílejí členové odborné komise, ve které zasedají na příklad olympijská vítězka Kateřina Neumannová, krasobruslař Tomáš Verner či místopředseda ČOV pro sport František Dvořák. V olympijské kolekci se objeví materiály, jejichž technologie je šetrná vůči okolnímu světu. Využívanými surovinami jsou káva a kukuřice, ze kterých se vyrábějí unikátní vlákna pro funkční materiály pro odvod potu a izolaci. „Kávové“ triko Českého olympijského týmu testuje na probíhající expedici na Mount Everestu špičkový horolezec Petr Mašek.

„Je to nyní velký trend. Poločas rozpadu umělé hmoty je extrémně dlouhý, proto se hledají materiály, které jsou recyklovatelné,“ říká František Dvořák. „Vítám to, navíc jsem vystudoval biologii, takže k této problematice mám velmi blízko. Olympismus není jen o sportu, ale o komplexním nazírání světa, tedy i o vztahu k přírodě a její ochraně,“ dodal. „Technologie, které využíváme pro zimní olympijskou kolekci, splňují nejen funkční vlastnosti, ale také podmínku zodpovědného přístupu k přírodě. Uvědomujeme si důsledky neekologického chování. Proto se při výběru materiálů a dodavatelů snažíme být ohleduplní vůči životnímu prostředí,“ řekl Václav Hrbek, ředitel výroby Alpine Pro.

S.Café
je materiál vyrobený z odpadů kávy a tím velice šetrný k životnímu prostředí. Výroba spočívá v polymerizaci tohoto odpadu a následné výroby vlákna. Unikátní struktura vlákna S.Café zajišťuje rychlý odvod potu od pokožky na povrch materiálu, kterým udržuje tělo v suchu. Rychle schne a je příjemný na omak. Materiál poskytuje ochranu vůči UVA & UVB záření a snižuje vznik nepříjemného zápachu.

Thermo Cool ECO
je vysoce funkční materiál, taktéž ohleduplný k přírodě. K jeho výrobě není použitá ropa, ale surovina z obnovitelných zdrojů – kukuřice. Vysoké funkčnosti je dosaženo použitím dvou vlastností vláken Coolmax a Thermolite. Díky vláknům Coolmaxu rychle odvádí vlhkost od pokožky na povrch materiálu. Vlákna Thermolite výborně izolují. Spojením těchto dvou materiálů tak Thermo Cool ECO kombinuje na první pohled dvě neslučitelné vlastnosti – hřeje, když je tělu chladno, a chladí, pokud se tělo přehřívá.

 

 

 Zdroj: Alpine Pro