České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Ohlédnutí za zimní sezonou na osmitisícovkách

Letošní zimní sezona skončila pokud se týká výstupů na vrcholy bez úspěchu. Velké množství sněhu, časté sněžení, lavinové nebezpečí a neustávající intenzivní vítr v polohách nad 5000 m způsobil, že všechny zimní expedice se koncem února nebo do poloviny března vrátily domů.

Manaslu a Simone Moro
Simone Moro, který byl spolu s Alexem Txikonem na Manaslu, na sociálních uvedl již 9. února 2022: „Není možné se dostat nad tábor 1 ve výšce 5600 m, masy sněhu jsou značné, lavinové nebezpečí velké a vítr je skutečný problém. Dnes jsme se, všichni společně, se Šerpy, se všemi společníky, podívali realitě do tváře a rozhodli jsme se to tady ukončit“. Po letech 2015, 2019 a 2021 se Moro vrátil s prázdnou ze zimního pokusu na Manaslu již počtvrté. A stejně jako u jeho předchozích tří pokusů, masy sněhu byly příčinou, proč musel Simone expedici ukončit. „Strávil jsem tady na Manaslu přesně jeden rok svého života,“ uvádí na závěr Simone Moro.


masy sněhu na Manaslu, foto Simone Moro

K2 a Tchajwanka Tseng
Stejně tak ohlásil expediční tým Dolma Outdoor Expedition, že se jim nepodařilo dovést na vrchol K2 28letou Tchajwanku Grace Tseng. Po celou dobu vládly na K2 nepříznivé povětrnostní podmínky, přes velké úsilí se expedici podařilo vyfixovat výstup pouze do 2 tábora (6700 m), Podle agenturní informací se 1. března 2022 expedice rozhodla pro návrat. Tseng by byla první ženou, která by v zimě stála na vrcholu druhého nejvyššího vrcholu světa.

 

Jost Kobusch a zimní sólovýstup na Everestem
Začátkem března (8. 3. 2022) ukončil německý lezec Jost Kobusch svůj letošní pokus o zimní sólo výstup přes západní rameno na vrchol Everestu. Jeho cílem bylo během této zimní sezóny se dostat až do výšky 8000 m. Počasí a podmínky to ale nedovolily - při druhém letošním pokusu čekal dva dny v táboře 3 ve výšce 6460 m na šanci na poslední chvíli překonat svůj vlastní výškový rekord na západním rameni. Kobusch přiznal, že očekával drsné počasí, ale bylo to ještě „o dost horší, než jsem si dokázal představit,“ řekl.


Jost Kobusch, foto Jost Kobusch



Sečteno a podtrženo, zimní sezóna 2021-22 končí, ze šesti ohlášených pokusů, se letos nikomu nepodařilo vystoupit na osmitisícový vrchol.

Text: LJ
Zdroj: explorersweb.com