České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

O Radku Jarošovi vzniká celovečerní dokument

Bylo to těžké rozhodnutí, ale jediné rozumné. Expedice na K2 a dokončení projektu Koruna Himaláje se odsouvá. Omrzliny, které si Radek Jeroš odvezl z expedice Annapurna 2012, se ukázaly mnohem vážnější, než se původně zdálo. Po mnoha konzultacích a vyhodnocení rentgenových snímků se Radek rozhodl pro další operaci, která proběhla minulý týden. „Výpadek v tréninku se už nedá dohnat  a jizvy po amputacích prstů na levé i pravé noze jsou hodně čerstvé. Expedici na K2 už nemá letos smysl řešit a přesouvám ji na rok 2014“, vyjádřil se nejúspěšnější himálajista současnosti.

To ale vůbec nevadí tvůrcům právě roztočeného celovečerního dokumentu. Za snímkem stojí producentský trojlístek Petr Plewka, Petr Filipec a Richard Němec. Režisér Petr Hanousek natočil společně s kameramanem Martinem Štěpánkem Tatry krásné, Tatry mé; Robin Kaleta vs. Tomáš Kraus (sjezd Lomnického štítu) a jejich “horská spolupráce” bude pokračovat i na tomto dokumentu. Na scénáři se podílí studentka FAMU a dcera Radka Jaroše Andrea Jarošová (Martin a Venuše).

Podle vyjádření produkční společnosti Verbascum bude část materiálu pořízena v Čechách a Evropě, další část filmu vznikne přímo na úpatí K2 v Himalájích. Tvůrci mají v plánu  zprostředkovat divákovi samotný výstup na vrchol způsobem a prostředky, které nemají obdoby ani v celosvětovém měřítku. Film bude také dokumentovat zdolání ostatních hor Koruny Himaláje prostřednictvím filmových materiálů, které natočil Radek Jaroš. Premiéra v kinech je plánovaná na jaro 2015.


Zleva: Tráva a Radek před výstupem na Annapurnu v r. 2012

Petr Hanousek zdůvodňuje svou autorskou účast: “Radek Jaroš si podle mě žije svůj sen. Vrcholně vrcholový sen. S občasnými sestupy do údolí. No a z jedné pomyslné rokle, kde se ocitl kvůli omrzlinám, s ním půjdeme zpátky nahoru. K poslední hoře, která mu zbývá k pokoření "Koruny Himaláje". Ke K2. Cestou se za jeho celoživotním snem o 14 zdolaných osmitisícovkách ohlédneme a trochu tu vášeň rozpitváme. Co ho žene nahoru a kde se zastaví? Pod povrch té vrcholné touhy se podíváme s jeho dcerou Andreou, která se ukázala jako trefná a vtipná psychoterapeutka svého vlastního otce v nedávno vydané společné knize Hory má panenko.”

Petr Plewka a Richard Němec / VERBASCUM