České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nový bivak ve Forcella Marmarole

9. září 2020 byl umístěn nový bivak Fanton ve Forcella Marmarole (v Dolomitech). V současné době práce pokračují, pro horolezce a turisty by měl být bivak k dispozici v roce 2021.
Tělo bivaku přepravili technici Heliswiss International spolu s dobrovolníky a umístili ho ve výšce 2667 m. Je ukotven k šikmé ocelové konstrukci, připravené během předchozích prací. Původní bivak se nacházel v 60. letech o tisíc metrů výše.
Vysněný projekt se nyní stává realitou. Nejprve proběhla soutěž nápadů, vzniklá ze spolupráce mezi Cai di Auronzo a Belluno Dolomiti Architecture Foundation, kterou vyhrálo Demogo Studio Treviso. Nyní je bivak umístěn v nekontaminovaném prostředí mimořádné divoké krásy.



„Umístěním bivaku se projekt dostal do pokročilé fáze,“ zdůrazňuje Massimo Casagrande, viceprezident Cai di Auronzo. „Pokročilé, ale ne definitivní: pro použitelnost bivaku jsou stále nutné některé zásadní úpravy, například vnější ochranný zinkový povlak a interiér v jedli a modřínu. Práce budou pokračovat v příštích týdnech, plná použitelnost pro turisty bude od roku 2021.“
Bivak vytváří elegantní balkon směřující k Auronzo di Cadore. Svou podobou a umístěním se tak dokáže skvěle přizpůsobit orografii Forcella Marmarole.

„Práce čelí složitým technologickým výzvám, projekt je mimo jiné zaměřen na výzkum materiálů ve vysokých nadmořských výškách,“ říká Massimo Casagrande. „Skořepina celé budovy byla vyvinuta z kompozitního materiálu, který je speciálně přizpůsoben alpskému prostředí. Použité technologie umožnily vyrobit budovu velmi lehkou v poměru k její velikosti."

Projekt získal i některá ocenění, například byl vybrán pro výstavu v italském pavilonu bienále architektury v Benátkách – Arcipelago Italia v roce 2018, získal také zlatou medaili za italskou architekturu – cena De Albertis – Triennale di Milano, rovněž v roce 2018.



Text: JB
Zdroj: planetmountain.com
Foto: CAI di Auronzo