České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nové přelezy cest obtížnosti 9b

V nedávné době se hned několika špičkovým lezcům podařil přelez cest obtížnosti 9b, tedy třetího nejnáročnějšího dosud vylezeného stupně lezecké klasifikace. V jednom případě jde dokonce o prvovýstup zcela nové cesty, ve dvou případech potom o opakování dříve prostoupených linií.

Na katalánskou oblast Santa Linya se zaměřil americký lezec Jonathan Siegrist. Zde si vyhlédl linii nazvanou Stoking the Fire, kterou založil náš Tomáš Mrázek, avšak první přelez zvládl až v roce 2013 další Američan Chris Sharma. Po něm zvládli cestu prostoupit také Adam Ondra, Jakob Schubert nebo Stefano Ghisolfi. Americký lezec Siegrist nacvičoval již nějakou dobu, až nyní se mu ale sešly vhodné povětrnostní podmínky s dobrou formou, díky čemuž si konečně mohl odškrtnout úspěšný přelez své páté linie obtížnosti 9b. 


Siegrist v cestě Stoking the Fire. Foto Jonathan Siegrist

Poněkud jiná situace byla u italského lezce Stefana Carnatiho, který až dosud zvládl přelézt „pouze“ pět cest obtížnosti 9a+. Nedávno ovšem zaměřil svou pozornost na známou a poměrně často lezenou cestu Erebor, která má klasifikaci 9b. Tuto linii, nacházející se v nejznámější italské lezecké oblasti Arco u jezera Lago di Garda, navrtal a poprvé přelezl Stefano Ghisolfi. Později přidali výstup také Adam Ondra, Laura Rogora nebo Jakob Schubert. Carnati, student doktorského programu enviromentálních studií na univerzitě ve městě Coma, zvládl další přelezl této náročné trasy. Připsal si tak své první 9b. Dle jeho slov pro něj bylo především velmi těžké udržet motivaci na další a další pokusy.


Stefano Carnati v cestě Erebor. Foto Stefano Carnati

Třetím do party a jediným s prvovýstupem je Francouz Loic Zehani. Tomuto mladému lezci je teprve 21 let, přesto už má na kontě desítky cest obtížnosti 9a nebo vyšší a dvanáct cest obtížnosti 9a+ nebo 9b. Vzhledem ke svým studijním závazkům se Zehani prozatím soustředí především na skály v okolí svého domova v jižní Francii. Zvláště oblíbenou má oblast Orgon ležící nedaleko města Avignon. Nedávno zde vylezl novou cestu 9a+ nazvanou Kaboul. Nyní přidal novou linii Mossoul, kde hlavní problém představují tři těžké boulderové problémy. Pro Mossoul navrhuje Zehani dokonce klasifikaci 9b/+.


Zehani v cestě Mossoul. Foto Loic Zehani

A jako zatím poslední zvládl cestu obtížnosti 9b i švýcarský lezec Cédric Lachat. V minulosti již několik tras této klasifikace zkoušel, mimo jiné i Ondrovu Eagle 4, avšak neúspěšně. V květnu se mu však konečně povedlo vytoužený cíl dosáhnout. Jako vůbec první totiž přelezl cestu nazvanou Fantasia v oblasti Vercos ve francouzských Alpách, konkrétně v regionu Auvergne-Rhone Alpes. Tuto trasu zkoušel Lachat již v loňském roce, tehdy však ještě neuspěl. Zadařilo se až letos. Ve svých osmatřiceti letech si tak připsal zatím svůj největší úspěch. 


Lachat v cestě Fantasia. Foto Simon Destombes

Text: VŠ
Zdroj: up-climbing.com