České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nová cesta v italské Brentě

Součástí italských Dolomit je i známá oblast Brenta, které tvoří samostatnou horskou skupinu. Najdeme zde osm třítisícovek, včetně nejvyššího vrcholu Cima Tosa (3173 m). Slavnou horolezeckou minulost má třeba 2837 vysoká Cima Rosa. Její jižní stěnou vede množství pozoruhodných linií.


Italská trojice. Foto Alessandro Beber, Matteo Pavana

Oblast Brenty si rovněž oblíbili italští horolezci Matteo Pavana a Alessandro Beber. I je zaujala jižní stěna vrcholu Cima Rosa, která dominuje nad údolím Val Perse. Začali v ní hledat novou, dosud nevylezenou linii. Ke svému překvapení zjistili, že dosud nikdo neprostoupil logický směr přes převisy ve středu stěny. Proto se rozhodli touto linií prostoupit. 


Na nástupu. Foto Alessandro Beber, Matteo Pavana

K prvnímu pokusu vyrazili Pavana, Beber a Alberto Fedrizzi, kterého přizvali, už 8. června. Při zatloukání skoby si ale Beber neopatrnou manipulací s kladivem nepěkně poranil prst na ruce a nemohl ve výstupu pokračovat. Pavana a Fedrizzi to chvíli zkoušeli sami, ale i oni pokus vzdali. 


Ve stěně. Foto Alessandro Beber, Matteo Pavana

Trojice se tak vrátila do stěny až ve druhé polovině srpna. Po dvou dnech lezení dokázali prostoupit i zbytek zamýšlené linie až těsně pod vrchol. Ve vrcholové pasáži se jejich linie napojila na další cesty vedoucí jižní stěnou. Vrcholu dosáhli 23. srpna večer v okamžicích, kdy spatřili krásný západ slunce nad italskou horskou krajinou. 


Vylezená cesta. Foto Alessandro Beber, Matteo Pavana

Text: VŠ
Zdroj: planetmountain.com