České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nová cesta na Uli Biaho Spire

Zhruba 30 km východně od známé osady Askole, poslední výspy civilizace v této části pákistánského Karakoramu, se přímo nad ledovcem Baltoro tyčí skalní věže Uli Biaho. Ty se nachází naproti druhé proslulé skupině skalních věží známých jako Trango, kde se nedávno odehrály velmi zajímavé a sportovně hodnotné přelezy cesty Eternal Flame v podání baskického, respektive italsko-rakouského týmu. 

Italští horolezci Alessandro Bau, Leonaro Gheza a Francesco Ratti ovšem svou pozornost věnovali právě skupině Uli Biaho, konkrétně 5620 metrů vysokému štítu Uli Biaho Spire. Zde si našli dosud nezlezenou a přitom logickou linii. Sám Bau na sociálních sítích připustil, že byli velmi překvapení tím, že tato zřejmá a elegantní cesta dosud nikoho nezaujala. 


Nová cesta. Foto Ettore Zorzini

Po příchodu do Karakoramu se trojice nejprve aklimatizovala na 6286 metrů vysoké věži Great Trango Tower, poté všichni strávili několik dní tréninkem v již zmíněné cestě Eternal Flame na 6239 metrů vysoké Nameless Tower. Následovalo čekání v základním táboře na zlepšení povětrnostních podmínek až do 17. července, ten den vyrazili k prvnímu pokusu. Jen o den později však své snažení vzdali, protože si sebou nevzali dostatek vybavení. 


Na žulových plotnách. Foto Etorre Zorzini

Vrátili se tedy do základního tábora, kde si krátce odpočinuli. 21. července vyrazili do stěny znovu. Ve velmi chladném počasí se museli prokousat těžkými skalními úseky s několika mixovými pasážemi. V tomto úseku dvakrát bivakovali v hamakách. 23. července, po dvou dnech lezení, stanuli všichni tři na vrcholu. Vylezené cestě s převýšením 510 metrů přiřadili klasifikaci 7a A2 M5. Vzhledem k velmi studenému větru, s nímž se museli potýkat ve velké spáře ve středu stěny nazvali novou linii „Refrigerator Off-Width“. 


Bolesti a radosti spárového lezení v Karakoramském stylu. Foto Etorre Zorzini

„Splněný sen,“ komentoval Ratti výkon Italského týmu. Nyní jsou již všichni tři muži v pořádku zpět v civilizaci po „32 dnech totálního detoxu od internetu a piva.“ Podrobnější informace by snad měly dorazit v blízké budoucnosti.


Na vrcholu. Foto Ettore Zorzini  

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com, planetmountain.com