České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nová cesta na Golgothu v aljašských Revelation Mountains

Američtí horolezci Clint Helander z Anchorage na Aljašce a Andres Marin z Ouray v Coloradu dokončili po šesti letech a čtyřech společných expedicích projekt výstupu východní stěnou hory Golgotha (2694 m) na Aljašce. Tato hora se nachází v malém pohoří Revelation Mountains tvořícím součást velkého pohoří Aljašské hory. Nejvyšší horou Revelation Mountains je Mount Hesperus (2996 m), Golgotha zaujímá post deváté nejvyšší hory pohoří.


Začátek cesty východní stěnou. Foto Clint Helander

Clint Helander má k Revelation Mountains silný vztah a připsal si zde již řadu skvělých výstupů. Nejméně na šesti vysokých horách náležejících k tomto pohoří stanul jako první v historii. Mezi ně se řadí i vrchol Golgotha, kde dokázali poprvé vystoupit na vrchol 28. března 2012 s Benem Trockim. Nicméně už předtím, v rocce 2008, se začal poohlížel po krásné, avšak obtížné východní stěně, kde si vytipoval možnou linii k vrcholu. Hora jej několikrát odrazila a nakonec strávil pokusy dostat se východní stěnou na vrchol celých 14 let. Později se Helanderovým spolulezcem stal právě Marin, který zde ovšem také strávil při snažení o prvovýstup šest let.


Lezení ve východní stěně. Foto Anders Marin

Až letos jim hora umožnila úspěšný průstup stěny. Vylézt těžkou a objektivně nebezpečnou cestu obtížnosti VI AI5R M5 90° A0 o převýšení 1200 metrů jim nakonec trvalo tři dny, v jejichž průběhu museli dvakrát bivakovat. Při budování druhého bivaku měl navíc Helander nepříjemný pád, našěsí se vše obešlo bez zranění a proto mohli další den ráno dolézt zbývajících pět délek na vrchol. Celkově šlo teprve o třetí úspěšný výstup, po Helanderovi a Trockim uspěli už jen Slovinci Janež Svoljšak a Miha Župin.


Marin a Helander na vrcholu. Foto Clint Helander

Na Helandera a Marina však čekal ještě nepříjemný, dlouhý sestup za rychle se horšícího počasí. Sedmkrát museli slaňovat, než dosáhli kuloáru použitém při prvovýstupu v roce 2012. Ten je dovedl až na ledovec, kde předtím vybudovali základní tábor. Ve špatném počasí zde prožili ještě téměř celý týden, až je nakonec vyzvedla helikoptéra, jež oba horolezce dopravila do největšího Aljašského města Anchorage.


Průběh cesty The Shaft of the Abyss. Foto Helander/Marin

Text: VŠ
Zdroje: explorersweb.com, planetmountain.com