České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nová cesta na Barre des Écrins

Francouzský alpinista Benjamin Vedrines, který se proslavil v roce 2021 prvovýstupem v severní stěně Chamlangu, zažívá velmi podařený vstup do nového roku. Nedávno se mu podařil sólový skialpový přechod masívu Queyras. Koncem ledna se mu podařil pozoruhodný výstup v jižní stěně Barre des Écrins. 


Trojice ve stěně. Foto Benjamin Vedrines

Vrchol Barre des Écrins, 4102 m, je jedinou čtyřtisícovku ve Francii, která neleží v masivu Mont Blancu. Národní park Écrins je velmi známá horská oblast také proto, že kolem nejvyššího vrcholu vede známý a vyhledávaný trekový okruh GR 54. Pro horolezce a milovníky vertikál je výzvou především 1400 metrů vysoká jižní stěna Barre des Écrins. Tato stěna se stala cílem Benjamina Vedrinese a jeho partnerů Nicolase Jeana a Juliena Cruvelliera. 


Jeden z převislých úseků. Foto Benjamin Vedrines

Trojice si našla v jižní stěně linii, která byla sice logická, avšak dosud neprostoupená. Cesta vede převážně poměrně hlubokou roklí, což už tak dosti nekvalitní skále ve stěně přidává další stupeň obtížnosti a nebezpečnosti. Trojice rozhodla pro zimní výstup, který je sice technicky obtížnější, avšak bezpečnější. Podle Vedrinese jsou totiž některé úseky cesty v létě kvůli objektivnímu nebezpečí téměř nelezitelné.


Vedrines v ledové sekci. Foto Benjamin Vedrines

Trojice začala výstup v sobotu 28. ledna. Než se všichni dostali k nástupu do stěnu, museli zvládnout velmi dlouhý nástup. Technické obtíže při lezení byly značné, během prvního dne ale dokázali překonat i jedno z klíčových míst, převislý skalní úsek. Večer bivakovali ve sněhovém zahrabu. Druhý den je čekali další těžké úseky. Jeden z nich se dokonce zdál nad jejich síly a trojice již uvažovala o sestupu. Nakonec však Nicolas Jean nejtěžší délku celého výstupu přelezl a tím připravil cestu i svým partnerům. Na vrchol se tři muži dostali v neděli 29. ledna v 19 hodin. 


Trojice na vrcholu. Foto Benjamin Vedrines

Trojice novou 1000 metrů dlouhou cestu ohodnotila jako M7, A1, V/VI a ED+ a pojmenovala De L’Or en Barre - to je slovní hříčka s názvem hory a znamená to zlatý pruh. Podle Vedrinese šlo o bláznivý, ale nádherný výstup, jehož obtížnost byla hodně veliká. Všichni tři shodně mluví o tom, že výstup i prostředí odpovídá himalájských podmínkám. 


Nová cesta. Foto Benjamin Vedrines

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com