České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nová cesta na Aiguille des Pélérins

O významném francouzském lezci Symonu Welfringerovi jsme už psali několikrát. Stejně tak i o jeho britském kolegovi Tomu Livingstonovi. Oba již získali nejprestižnější horolezecké ocenění Zlatý cepín (Piolet d’Or). Livingstoneovi se této pocty dostalo v roce 2019 za prvovýstup severním hřebenem na pákistánskou sedmitisícovku Latok I. Welfringer byl oceněn o dva roky později za prvovýstup jižní stěnou a jihozápadním hřebenem na pakistánskou šestitisícovku Sani Pakkush. 

Oba se nyní domluvili a ve dvojici vytvořili v Alpách velmi pěkný a těžký prvovýstup na 3318 metrů vysoký vrchol Aiguille des Pélérins. Tento štít se nachází v masivu Mont Blancu jižně od Chamonix. Zvláště severní stěna této hory je velmi obtížná a působivá. Symon Welfringer, který ve francouzských Alpách žije, zde lezl již dříve. V roce 2019 zde vytvořil novou cestu známou jako Beyond good and evil. Proto není divu, že ho sousední severní stěna zaujala. 

Proto se již dříve rozhodl, že se do stěny vrátí. To se mu podařilo až letos v lednu a jako spolulezce si přizval právě Toma Livingstona. Svůj pokus začali 31. ledna. Ten den vylezli první tři délky, zajistili některá těžší místa a na noc sestoupili do tábora. Následující den velmi brzy vstali a rychle přelezli první úsek i těžký skalní úsek obtížnosti M7. Pak se dostali až k výraznému stropu. V převisu lezli téměř 30 metrů, nejprve se snažili o volný přelez, nakonec ale museli tuto snahu vzdát. 

Za převisem ale potíže neskončily. Welfringer a Livingstone museli zvládnout dalších šest délek o obtížnosti až M7. Nakonec se šťastně dostali až na vrcholový hřeben a po něm pak pokračovali dalších asi sto metrů poměrně snadným terénem. Nová 600 metrů dlouhá cesta získala název La cruisade a podle prvolezců dosahuje obtížnosti M7+ A2 5+. Pokud by se podařilo přelézt volně i výrazný převis, pak by podle Welfringera mohla být obtížnost této linie až M10. 


Ve stěně. Foto Symon Welfringer


Těžký skalní úsek. Foto Symon Welfringer


V cestě La cruisade. Foto Symon Welfringer


Nová cesta. Foto Symon Welfringer

Text: VŠ
Zdroj: desnivel.com