České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nová cesta Britů na Kichatna Spire

Před několika týdny jsme informovali o hodnotném prvovýstupu americké trojice Allfrey, Magro a Zimmerman severozápadní stěnou Kichatna Spire. Jedná se o 2341 metrů vysokou horu nacházející se na Aljašce, konkrétně v Aljašském pohoří. Kichatna Spire leží asi 100 km jihozápadně od nejvyšší hory USA a jediné severoamerické šestitisícovky Denali. Přestože není Kichatna Spire tak vysoká jako některé hory v okolí, láká horolezce svým velmi obtížným strmým terénem.

Britský horolezec Mike Turner se pokoušel již v roce 2000 o prvovýstup východní stěnou tohoto krásného štítu. Tehdy lezl se Stuartem McAleesem, zastavily je ovšem velmi špatné podmínky ve stěně. Skála byla dosti rozbitá, hrozilo velké nebezpečí pádu kamenů a dokonce uvolnění velkých skalních bloků. Dvojice se proto rozhodla soustředit svou pozornost na jiný vrchol a Kichatna Spire opustila.

Letos se Turner vrátil do této části Aljašských hor s novým spolulezcem Markem Thomasem. A hned na začátku je čekalo příjemné překvapení. Veškeré nebezpečné skalní bloky za poslední dvě dekády spadly a horolezci je našli pod stěnou. Zásadní podmínka nutná pro uskutečnění výstupu byla splněna.

Oba muži se proto rozhodli zkusit své štěstí. Lezení bylo zpočátku nesmírně namáhavé, vylézt první dvě délky jim trvalo dva dny. Poté se jejich postup o něco zrychlil, přesto jim trvalo vylezení 1200 metrů dlouhé linie dvanáct dní. Naštěstí měli velmi dobré podmínky, jak okomentoval Turner: „Počasí bylo skvělé, s výjimkou jedné docela strašidelné bouřky.“

Turner s Thomasem nazvali novou cestu „Thunderstuck“ a ohodnotili obtížností VI A3+ A4 6c. Celkově podle Turnera proběhl výstup nebývale dobře. „Cesta představuje jednu z mých nejlepších tras ve velkých stěnách za 35 let mé kariéry,“ dodal zkušený britský horolezec.


Ve stěně.


V bivaku.


Poslední pasáž výstupu.


Na vrcholu.


Vylezená cesta ve východní stěně.

Text: VŠ
Fotografie: Mark Thomas a Mike Turner
Zdroj: explorersweb.com, planetmountain.com