České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Noc Tuleních Pásů Alpine Pro

V sobotu 28. února odstartoval na náměstí v Janských Lázních již 7. ročník skialpinistického závodu Noc Tuleních Pásů Alpine Pro Mezi 164 účastíky,
kteří spolu soupeřili na dvou tratích, se objevil i pátý muž světa z loňského roku Peter Svatojánký ze Slovenska, nebo stříbrná z loňského světového i letošního Evropského šampionátu, domácí Karolína Grohová.

Po startu v pět hodin odpoledne bylo díky přesunu termínu vidět denní světlo až na vrchol prvního stoupání, potom už byly předepsané čelové lampy nezbytně nutné. Trasa závodu zůstala proti loňským rokům prakticky beze změn, po úvodním běhu s lyžemi v rukou z centra Janských Lázní následovalo nasazení lyží u spodní stanice lanovky na Černou horu, a potom nejdelší výstup závodu na její vrchol. Po sjezdu okolo Kolínské a Pražské boudy do Pece pod Sněžkou zdolali závodníci výstup na Hnědý vrch, nejdříve na lyžích, v místě nejstrmějšího stoupání putovali lyže na batoh a ke slovu přišly stoupací železa – mačky. Po návratu do Pece a výstupu osvětlenou sjezdovkou Javor přišel na řadu nejnáročnější sjezd v neupraveném terénu k Červenokostelecké boudě v Javořím dole a závěrečný výstup zpět na Černou horu. Potom už jenom zpátky do Janských Lázní a závěrečný seběh na kolonádu do centra města, kde byl cíl. Závodníky na delší trase čekalo 23 kilometrů a víc než 1800 nastoupaných metrů, kratší trasa nezahrnovala výstup na mačkách na Hnědý vrch, ani výstup osvětlenou sjezdovkou Javor v Peci pod Sněžkou a během čtrnácti kilometrů nastoupali její účastníci 1100 metrů převýšení. Zkrácená trasa startovala o čtvrt hodiny později a byla určená pro juniory, kadety, OPEN kategorie a závodníky kategorie telemark.

Peter Svatojánský a na svoje soupeře pomalu získával rozhodující náskok. Už na prvním mezičase na vrcholu Černé hory měl na svoje soupeře minutu k dobru a stále další sekundy přidával. První stoupání z centra Janských Lázní na vrchol Černé hory zabralo nejlepším závodníkům těsně přes půl hodiny. I podle hlášení z trati se nakonec v cíli žádné překvapení nekonalo a po dvou hodinách a dvaceti sekundách se jako první na kolonádě objevil vítěz závodu z roku 2006 Peter Svatojánský. Jeho první slovy byla: „dal som to pod dve hodiny?“ Se ztrátou čtyř a půl minuty doběhl do cíle Polák Andrzej Bargiel těsně následovaný Michalem Štantejským. Na loňského vítěze Mirka Ducha zbyla nepopulární čtvrtá příčka. Mezi ženami si od startu vedla bezkonkurenčně úřadující mistryně republiky Petra Bánská a v cíli si na domácí Ditu Formánkovou připsala náskok šesti minut. Mezi veterány si nejlépe počínal Josef Hepnar, v juniorských kategoriích Radek Groh.