České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Ničivé zemětřesení v Nepálu kromě Mt. Everestu na žádné jiné osmitisícovce patrně nezabíjelo + KONTAKTY NA CHARITATIVNÍ SBÍRKY

Nepál postihlo 25. 4. 2015 nejhorší zemětřesení za posledních 80 let – dalo by se říci, že se otřásl celý Himálaj. Epicentrum bylo vzdáleno 80 km severozápadně od Kathmandu, 40 km jihozápadně od Manaslu a 210 km západně od Mt. Everestu. Nicméně otřesy zabíjely i v Tibetu, Indii a Bangladéži, znatelné byly až v indickém Dílí. Zemětřesení mělo sílu až 7,9 Richterovy stupnice a dosáhlo katastrofických rozměrů, když v troskách budov zemřelo přes 3000 lidí (číslo patrně ještě poroste). Následné otřesy (asi hodinu po těch nejničivějších) měly sílu 6,6 stupně. Nejvíce obětí je hlášeno z Kathmandu, kde se zřítilo mnoho budov včetně hojně navštěvovaných památek. Jednou z nich byla i devítiposchoďová historická věž Dharahara (na seznamu UNESCO), v jejích troskách našlo podle agentury Reuters smrt až 50 lidí.


Pumori, vpravo Lingtren den před zemětřesením - ze sedla mezi nimi se utrhl obrovský ledový blok, foto: Ryan Waters

Na Mt. Everestu otřesy uvolnily obrovské laviny a odtrhy skal a seraků. Zatímco na severní straně si přírodní živel nevyžádal žádnou obět, na frekventovanější jižní straně zasáhl okraj obrovské laviny část základního tábora. Dle horolezce Erica Arnolda se uvolnily naráz tři orovské laviny - z Pumori, vrcholu Lingtren a z ledopádu ve stěně Nuptse. Největší katastrofu způsobil utržený převislý ledovec v sedle (cca 6150 m) mezi vrcholy Pumori a Lingtren. V současné době je z BC hlášeno 17 mrtvých a 62 zraněných. Číslo obětí bohužel ještě pravděpodobně poroste. Nejvíce prý byly zasaženy stany čínských a japonských expedic. Dalším problémem je také totálně zdevastovaný ledopád Khumbu, přes který se musí dostat minimálně 120 lidí, kteří jsou v C1 a C2.

 

Fotografie a schéma ukazující původ a průběh laviny - zdroj Explorersweb:

 

Na dalších osmitisícových vrcholech nebyly zaznamenány žádné ztráty na životech. Na Manaslu, která byla epicentru nejblíže, prý zřejmě nikdo nebyl. Připomeňme, že slovenský horolezec Peter Hámor z této hory odjel kvůli zlomenině žeber domů pouhých pět dní před katastrofou. Podle amerického horolezce Dona Bowieho jsou všichni na Annapurně v pořádku. Letos se tam sešli silní zkušení alpinisté a jsou prý připraveni pomoci kdekoliv jinde, je-li to třeba. Také ze základních táborů pod Makalu, Cho Oyu, Dhaulagiri a Shisha Pangmy přišly pozitivní zprávy o nulovém počtu obětí. Horolezci se ale ve zprávách obávají stavu vesnic v údolích pod tábory.

Přispějte na pomoc Nepálu - děkujeme!

 

Člověk v tísni vyhlásil veřejnou sbírku SOS NEPÁL 54333345/0300.

Humanitární organizace ADRA rovněž vyhlásila sbírku na pomoc obětem - přispět můžete na účet: 66888866/0300, variabilní symbol 380, anebo DMS zprávou ve tvaru DMS ADRA, na číslo 87777 (cena jedné DMS je 30 Kč).

V terénu od soboty poskytuje pomoc Červený kříž, který nasadil šest tisíc dobrovolníků. Také shromažďuje finanční prostředky na pomoc oblasti zasažené zemětřesením na účtu: 333999/2700, variabilní symbol 1504.

Charita ČR vyhlásila finanční sbírku - dary můžete zasílat na účet: 55660022/0800, variabilní symbol 107.

 

Zdroj: Explorersweb.com, Reuters