České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nepál se „otevírá“ turistům

Nepálská vláda v září „otevřela“ své hranice a vydala nové podmínky, za kterých mohou zemi navštívit zahraniční turisté a horolezci. Podmínky však tvrdě kritizují všichni, kteří se v oblasti turismu pohybují. 

Turismus v Nepálu tvoří 8% HDP a zaměstnává více jak 1 milion obyvatel. Nepál je nařízením vlády od 24. března pro zahraniční turisty uzavřen. Jarní turistická sezona tedy vůbec neproběhla. V průběhu léta ještě panovaly naděje, že se povede zachránit alespoň část podzimní sezony. Nové, vládou vydané regulace, však potencionální zahraniční návštěvníky od cesty spíše odradí. 

Vybíráme dva nejvíce kritizované body nařízení. Posuďte sami.

Při příjezdu je vyžadován negativní PCR test na Covid-19, který není starší než 72 hodin. Což nemusí být někdy zvládnutelné, zvlášť pokud si uvědomíme, že let z Evropy do Nepálu obvykle trvá i 24 hodin (vč. přestupů).
Po příjezdu je dále nutné strávit 7 dní v karanténě (v hotelu v Kathmandu). Pátý den karantény je nutné podstoupit další PCR test (na vlastní náklady samozřejmě). V případě negativního testu je pak možné se osmý den vydat za svým turistickým cílem. Pokud však uvážíme, že průměrná délka pobytu zahraničního turisty v Nepálu je 12 dní, stěží někdo pojede do Nepálu, aby polovinu své dovolené strávil v karanténě.

Místní asociace sdružující hotely i agentury nabízející expedice, treky i další služby v oblasti cestovního ruchu apelují na vládu a žádají o úpravu těchto nařízení, která nebyla před vydáním konzultována s odborníky ani zástupci těchto asociací.

Věříme, že budou podmínky smysluplně upraveny a Nepál bude možné za dodržení standardních hygienických nařízení navštívit. 

Text: OJ
Zdroj, foto: FB Ang Tshering Sherpa, Asian Trekking