České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nepál: očkovaní turisté již nemusí do karantény

Očkovaní proti Covid-19 již nemusí podstoupit týdenní karanténu po příjezdu do Nepálu.
Pomůže toto opatření zachránit turistickou sezonu?


Nepál doufá, že se do země vrátí turismus


Nepálská vláda konečně zareagovala na petici turistického sektoru a upravila opatření nařizující podstoupit karanténu po příjezdu do země.
Počet turistů navštěvujících Nepál v letošní jarní turistické sezoně je mnohem menší, než vláda očekávala.

Aktuálně se musí návštěvníci Nepálu při příjezdu prokázat negativním PCR testem, který není starší než 72 hodin a musí strávit týden v karanténě v hotelu. V průběhu karantény musí na své náklady podstoupit druhý PCR test, než budou moci karanténu opustit.

Zatímco toto opatření neovlivní většinu účastníků expedic, které obvykle trvají i 2 měsíce, naopak se velmi dotýkají trekařů, kteří mají často nižší rozpočet a pro svoji cestu počítají s 2-3 týdny. Pro ně je „ztráta“ jednoho týdne rozhodujícím faktorem, zda svoji cestu do Nepálu vůbec uskutečnit. A konečně pro ty, kteří se chystají či chystali na zhruba týdenní cestu do Nepálu spojenou s návštěvou památek či jedné z nejpopulárnější turistických destinací – safari v národním parku Chitwan, znamená nutnost karantény zrušení nebo odložení své cesty.

Podle oficiálních statistik imigračního oddělení spadly loňské počty návštěvníků Nepálu na hodnotu z roku 1986 (230 000), navíc většina z nich přicestovala do Nepálu před 20. březnem, kdy Nepál zavedl opatření v souvislosti s pandemií Covid-19.

Počty návštěvníků Nepálu v lednu a únoru letošního roku jsou více než znepokojivé – žalostných 9000 za měsíc, tj. propad o 87,6% oproti předchozímu roku.

Vylepšit statistiky nepomůže ani Indie, odkud do Nepálu přijíždí pravidelně nejvíce turistů. Indie aktuálně čelí nárůstu počtu onemocnění, obzvláště pak nejbohatší indický region Mumbai. Mezitím Čína, další z významných zdrojů cestovního ruchu, zůstává uzavřená.

Nové opatření umožňuje očkovaným volně cestovat po Nepálu bez nutnosti absolvovat týdenní karanténu.

Bude ale toto opatření, které je vyhlášeno těsně před začátkem jarní expediční i trekové sezony, znamenat větší zájem o cesty do Nepálu? Navíc není ani dosud oficiálně implementováno. A kdy se tak stane? „Brzy“ reagují na dotazy oficiální autority.

Text: OJ
Foto: kathmandupost.com
Zdroj: explorersweb.com, kathmandupost.com