České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nepál postihlo další zemětřesení, hrozí protržení hráze jezera Tsho Rolpa

V Nepálu udeřilo v úterý 12. 5. další zemětřesení o síle 7,4 stupně. K otřesům došlo 19 km pod zemským povrchem a byly cítit opět až v indickém Dillí. Zemětřesení si v Nepálu vyžádalo okolo 50 obětí, další hlásí Indie (17) a Čína (1).

Velké starosti po zemětřesení dělá Nepálcům ledovcové jezero Tsho Rolpa ležící v závěru údolí Rolwaling na hranici mezi Nepálem a Tibetem. Známý Šerpa Mingma, který byl 19x na vrcholu Mt. Everestu, upozorňuje na hrozbu protržení poškozené hráze. Taková nehoda by znamenala další obrovskou katastrofu, přílivová vlna by spláchla všechny vesnice v údolí pod ním.


Napéhavá prosba o pomoc z Rolwalingu...

 

V Nepálu stále působí několik horolezců a cestovatelů a pomáhají v odklízení škod ve vesnicích. Mezi nimi je údajně i kolem 20 českých turistů, ze známých jmen to je anglický dobrodruh Adrian Hayes, který působí v odříznuté oblasti mezi Langtangem a Gorkhou. Dalším je americký horolezec Don Bowie se svými spolulezci (Ben Erdmann, Jess Roskelley a Alex Barber), kteří měli původně v plánu výstup na Annapurnu. Pomáhají zejména s transportem zásob do postižených oblastí. Hayes i Bowie shodně píší o problémech: „Neustále nás tu ohrožují sesuvy půdy a zásoby léků i potravin jsou stále nedostatečné. Otázkou života a smrti bude přečkání monzunového období. Lidé se musí do té doby dostat pod střechu.“


Don Bowie ve zničené vesnici

 

Přispějte na pomoc Nepálu - děkujeme!

Člověk v tísni vyhlásil veřejnou sbírku SOS NEPÁL 54333345/0300.

Humanitární organizace ADRA rovněž vyhlásila sbírku na pomoc obětem - přispět můžete na účet: 66888866/0300, variabilní symbol 380, anebo DMS zprávou ve tvaru DMS ADRA, na číslo 87777 (cena jedné DMS je 30 Kč).

V terénu od soboty poskytuje pomoc Červený kříž, který nasadil šest tisíc dobrovolníků. Také shromažďuje finanční prostředky na pomoc oblasti zasažené zemětřesením na účtu: 333999/2700, variabilní symbol 1504.

Charita ČR vyhlásila finanční sbírku - dary můžete zasílat na účet: 55660022/0800, variabilní symbol 107.

Zdroj: Explorersweb.com, Reuters