České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nejzajímavější expedice na Mt. Everest – letos to bude jízda!

Kromě davů klientů a jejich Šerpů se na Mt. Everest chystá i několik odvážných týmů, které mají vyšší cíle než „pouze“ dobýt vrchol:

1/ Asi nejsledovanějším mužem na Everestu bude španělský extrémní mountainrunner a skialpinista Kilian Jornet Burgada. Na nejvyšším vrcholu Země by rád zakončil velkolepý projekt Summits of My Life“ spočívající v rekordně rychlých výstupech na nejvýznamnější hory. Naposledy letos v lednu vysprintoval na Aconcaguu (8 h a 45 min). Na Everest by rád vystoupil dle jeho slov po „nepříliš obvyklé cestě ze severní strany.“ Podle podmínek se rozhodne buď mezi Hornbeinovým kuloárem nebo cestou Nortona. Během výstupu bude mít za zády čtyřčlenný podpůrný tým (Sébastien Montaz, Vivian Bruchez, Jordi Corominas a Jordi Tosas). Kilian letošní expedici považuje především za seznamovací akci a útok na rekord zatím neslibuje – vše se rozhodne na místě. Důležité je nabrat především zkušenosti.

2/ Silné trio Raphael Slawinski, David Göttler a Daniel Bartsch chtějí vystoupit po nové variantě vedoucí nejprve nalevo od normální výstupové cesty, v oblasti C2 (7500 m) ji křižuje doprava a za C3 (8300 m) se napojuje do Nortonova kuloáru. David Göttler a Daniel Bartsch společně stanuli na vrcholu Makalu v roce 2013, Raphael Slawinski je držitelem ocenění Piolets d'Or (Zlatý cepín) za prvovýstup na K6 West.

3/ Na Everest se již popáté vrací elitní německý výškový horolezec Dalf Dujmovits. Ten již na vrcholu stál coby vedoucí svých klientů, ale při výstupu používal umělý kyslík. Další tři pokusy bez použití umělého kyslíku mu nevyšly – včetně toho loňského, kdy se dostal nejvýše do 8300 m. V případě dobrých podmínek se i on chce pokusit o nějakou novou variantu.

4/ Výstupy bez použití umělého kyslíku stále patří k mimořádným a vzácným výkonům – letos je výčet horolezců, kteří si na tuto metu věří, poměrně velký – zkušený německý pár Alix von Melle a Luis Stitzinger, Kanaďan Nancy Hansen, Dánové Bo Belvedere Christensen a Ivan Braun a také Polák Mariusz Malkowski.


Doposud zlezené cesty na Mt. Everest

 

Zdroj: Altitude Pakistan