České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nejvyšší vrchol planety zná každý, ale co ten nejnižší?

Pětimetrový kopeček by na naprosté většině topografických map nikoho nezaujal. Jenže na mapě souostroví Malediv by mohl být nejvyšším vrcholem vůbec. Čeká se už jen na oficiální potvrzení úřadů. Současný potvrzený nejvyšší bod Malediv měří 2,4 metru. Název nemá žádný.

Pokud maledivské úřady schválí žádost hotelového rezortu, u kterého kopeček stojí, předstihne jejich nová nejvyšší „hora” nejvyšší bod Tuvalu, který se tyčí o deset centimetrů níže. Polynéský trpaslík s necelými 11 tisíci obyvatel by tak měl nejmenší nejvyšší bod v zemi na světě. Tento bod podle deníku Daily Telegraph v této chvíli drží právě Maledivy.

 

Pravděpodobně nejvyšší vrchol Malediv u páté jamky golfového hřiště...

 

Nový maledivský kopeček byl pojmenován ambiciózně Mount Villingili. Nejvyšší bod Malediv se nachází vlevo od jamky číslo pět. Maledivy jsou z hlediska zvyšování hladiny světových oceánů jedním z nejohroženějších států na světě.

Hotelový rezort Shangri-la Villingili Resort&Spa uvedl, že Mount Villingili má výšku 510 centimetrů nad hladinou moře zkontrolovanou již několika subjekty. Je prý jen otázkou času, než bude prohlášen za oficiální nejvyšší bod země.

 

Zdroj: Novinky.cz