České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nejvyšší ocenění Českého olympijského výboru za fair play pro Zdeňka Hrubého a Radka Jaroše

Lezení po nejvyšších kopcích naší planety je na hony vzdáleno od olympijských sportů, v nichž se dají výkony sportovců měřit a bezprostředně vyhodnocovat podle daných kritérií. Představa olympijské disciplíny typu, kdo první vyběhne na vrchol té či oné hory, je naprostá utopie, kterou zavrhuje nejen selský rozum, ale především pak sama filosofie horolezců. Co mají ale tito dobrodruzi a sportovci v jedné osobě společného se všemi sportovci, je jedna z hlavních olympijských ctností a tou je smysl pro fair play.

Právě proto bylo duo českých horolezců Zdeněk Hrubý a Radek Jaroš pozváno 27. března do pražského hotelu Intercontinental na slavnostní vyhlášení Českého klubu fair play.  Při výstupu na Dhaulagiri pomohli dvěma polským horolezcům postiženým výškovou nemocí a při cestě z vrcholu zachraňovali další dva horolezce, tentokrát ze Španělska. Při záchraně druhých riskovali své životy a zároveň vědomě snižovali šanci na úspěch jejich expedice. Za ochotu pomoci ostatním v těžkých podmínkách jim Český olympijský výbor právem udělil hlavní cenu Českého klubu fair play. Převzetí prestižního ocenění z rukou Květy Peckové (předsedkyně Českého klubu fair play) a Milana Jiráska (předsedy ČOV) je bez pochyb velkou poctou pro oba horolezce, ale i poctou pro horolezectví, které nestojí ve středu hlavního sportovního dění.

Poté, co jsme Radkovi a Zdeňkovi za redakci lidé&HORY pogratulovali, využili jsme příležitosti a zeptali se jich na pár otázek. Rozhovor čtěte v lidé&HORY č. 2, které vychází 9. 4. 2009

ZPRÁVA V ČT 24: ZDE

FOTOGALERIE (foto: D. Polman): {gallery}novinky/fair_play09{/gallery}