České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nejtěžší zimní cesta ve Skotsku

Skotské pohoří Grampiany dosahuje výšky jen 1345 metrů, nejvyšší vrchol je dobře známý Ben Nevis. Ale vrcholy vyšší než 3000 stop, označované jako Munros, mohou být velmi obtížné. To platí obzvláště v zimě. Ve Skotsku se nachází spousta těžkých cest a za zimním lezením se sem sjíždějí lezci z celé Evropy. Dosud nejtěžší vylezené cesty byly ohodnoceny stupněm XII 12. Jednou z nich byla i linie Banana Wall, kterou v roce 2015 vylezli Greg Boswell a Guy Robertson. 


Boswell při nástupu. Foto Hamish Frost

Tato dvojice spolu lezla i v letošní sezóně, kdy v prosinci vytvořili nové linie Nihilist IX 9 a Vortex X 10. Letos v lednu se Boswell vydal do masivu 1155 metrů vysoké hory Lochnagar, jeho partnery byli Jamie Skelton a Hamish Frost. Boswell zde měl vyhlédnutou velmi těžkou trasu, ale teprve až povzbuzení od spolulezců jej přimělo pokusit se linii skutečně vylézt. 


Boswell při lezení. Foto Hamish Frost

Podle Boswellova vyjádření došla trojice 13. ledna k úpatí hory Lochnagar bez pevně domluveného plánu. Poté co ale viděli stěnu a Boswell se zmínil, že zde má vymyšlenou trasu, kterou by rád zkusil, jej Skelton a Frost přesvědčili, že právě dnes jsou ty správné podmínky. Následoval poměrně obtížný přesun pod stěnu. Poté se trojice pustila do lezení, které bylo nesmírně těžké. První úsek zvládli až na třetí pokus. Ani ve vyšších partiích obtíže neklesaly, ale nakonec se všichni tři dostali na vrchol. 


Stěna Shadow Butress, kterou vede nová cesta. Foto Greg Boswell

Zde se ale nezdrželi dlouho, protože je čekal zejména s ohledem na lavinové nebezpečí poměrně náročný sestup. S plnou koncentrací bezpečně zvládli i sestup a mohli tak oslavit úspěch. Nová linie získala název Bring da Rockus a alpinisté ji ohodnotili obtížností XII 13. Jedná se o nejtěžší zimní cestu, která kdy byla ve Skotsku vylezena. 

Text: VŠ
Zdroje: ukclimbing.com, planetmountain.com