České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Natalia Grossman znovu vítězí

Světový pohár sportovních lezců se po zastávce ve Švýcarsku a v Jižní Koreji přesunul do Spojených států amerických. V Salt Lake City, hlavním městě státu Utah soutěží lezci ve dvou po sobě následujících víkendech v boulderingu a v lezení na rychlost. První závody proběhly minulý týden a i přes absenci českých a slovenských zástupců ve všech kategoriích byly výsledky poměrně zajímavé.

V ženské kategorii opanovala boulderový závod domácí úřadující mistrně světa v této disciplíně Natalia Grossman, která suverénně postoupila z kvalifikace i semifinále a ve finále jako jediná dolezla až na top všechny finálové bouldery. S výsledkem čtyř topů a čtyř zón se tedy stala jasnou vítězkou. Také stříbrnou medaili získala americká lezkyně. Brooke Raboutou si připsala tři topy a čtyři zóny, stejně jako dvě její soupeřky, ovšem zásluhou nejmenšího množství pokusů se umístila druhá. A Obě Američanky na stupních vítězek doplnila Japonka Miho Nonaka, taktéž s výsledkem tří topů a čtyř zón. Čtvrté a páté místo obsadily Rakušanky Jessica Pilz a Franziska Sterrer a finálovou šestici uzavřela Camilla Moroni z Itálie.


Natalia Grossman znovu vítězí. Foto Daniel Gajda, IFSC

Nejlepší lezkyně na stupních vítězek. Foto Daniel Gajda, IFSC

Mužské finále ovládl francouzský lezec Mejdi Schalck, který sice nebyl nejlepší ani v kvalifikaci ani v semifinále, v rozhodující fázi však zabral a perfektním výsledkem čtyř topů a čtyř zón si došel pro zlato. Stejného výsledku dosáhl také Japonec Jošijuki Ogata, ten však potřeboval více pokusů, takže se nakonec musel spokojit s druhým místem. Stupně vítězů uzavřel další reprezentant Země vycházejícího slunce Rej Kawamata s výsledkem tří topů a čtyř zón. Nepopulární bramborovou pozici obsadil Rakušan Nicolai Uznik, pátý skončil Yannick Flohé z Německa a až šestý další známý Rakušan Jakob Schubert. Překvapivě už v semifinále skončila velká Japonská hvězda Tomoa Narasaki.


Mejdi Schalck v průběhu finále. Foto Daniel Gajda, IFSC

Mužské stupně vítězů. Foto Daniel Gajda, IFSC

Naprostým triumfem polských barev dopadl závod v lezení na rychlost v ženské kategorii. Vyhrála Aleksandra Miroslaw, stříbro získala Aleksandra Klaucka a bronz její sestra Natalia. Skvělý den našich severních sousedů navíc podtrhla šestým místem Patrycja Chudziak. V mužské části dominovali Indonésané, kteří obsadili zásluhou Kiromala Katibina a Veddriqa Leonarda zlato a bronz. Mezi ně se vtěsnal pouze domácí reprezentant Noah Bratschi. Nejlepší z Evropanů Ital Ludovico Fossali skončil na čtvrtém místě.


Polské stupně vítězek v lezení na rychlost. Foto Daniel Gajda, IFSC

Nejrychlejší muži. Foto Daniel Gajda, IFSC

Text: VŠ
Zdroje: ifsc-climbing.org, planetmountain.com