České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Natalia Grossman pokračuje ve vítězné sérii

Po týdenní pauza pokračoval o víkendu 28-29. 5. dalšími čtyřmi závody světový pohár sportovních lezců. Podniky v lezení na rychlost a boulderingu opět hostilo Salt Lake City, největší a hlavní město amerického státu Utah. Ani v těchto závodech nestartovali reprezentanti České nebo Slovenské republiky, výsledky však byly opět mimořádně zajímavé.

Začněme ženskou kategorií v boulderingu, kde svou skvělou formu potvrdila americká mistryně světa Natalia Grossman, která si připsala třetí vítězství v této disciplíně v řadě. Americké reprezentantce se podařila již kvalifikace a v semifinále si zajistila bezpečný postup do závěrečných bojů. Ve finále nenašla konkurenci se čtyřmi topy a čtyřmi zónami. Druhá Japonka Miho Nonaka a třetí Američanka Brooke Raboutou zaznamenaly shodný výsledek tři topy a čtyři zóny, na nějž však japonská reprezentantka potřebovala menší počet pokusů.


Natalia Grossman ve finálovém závodě. Foto Daniel Gajda a IFSC

Velkým úspěchem japonských barev skončil závod v boulderingu v mužské kategorii. Vyhrál Jošijuki Ogata se čtyřmi topy a čtyřmi zónami, třetí místo obsadil s totožným výsledkem, avšak větším množství pokusů, Kokoru Fujii a na pěkné páté pozici se umístil Rei Kawamata, který dosáhl tří topů a tří zón. Japonskou dvojici doplnil na stupních vítězů slovinský reprezentant Anže Peharč a nepopulární bramborovou pozici obsadil Korejec Jong-Won Chon. Nejlepší z domácích, Ross Fulkerson, obsadil šestou příčku.


Jošijuki Ogata v průběhu finále. Foto Daniel Gajda a IFSC

Podobně jako v minulém závodě, také tentokrát opanovaly ženské klání v lezení na rychlost Polky. Aleksandra Miroslaw dokonce v kvalifikaci překonala světový rekord časem 6,53 sekundy a vzhledem k tomu, že si ve finále připsala jen o jedinou setinu horší čas, nenašla konkurenci. Její reprezentační kolegyně Alexandra Kalucka získala bronzovou medaili, zatímco její sestra Natalia skončila tentokrát čtvrtá. Mezi obě Polky se na stříbrnou příčku vtěsnala domácí Emma Hunt.


Aleksandra Miroslaw. Foto Daniel Gajda a IFSC

Také v mužské kategorii padl světový rekord zásluhou Indonésana Kiromala Katabina a jeho času 5,1 sekundy. Ve finále však Katabin spadl, celkově tedy obsadil až páté místo. Zlatou medaili vyhrál jeho krajan Veddriq Leonardo, zatímco zbylé medaile putovaly do Evropy zásluhou druhého Rakušana Tobiase Planggera a třetího Itala Ludovica Fossaliho.   


Veddriq Leonardo na stupních vítězů. Foto Daniel Gajda a IFSC

Text: VŠ
Zdroj: ifsc-climbing.org