České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Na co se těšit v letní sezóně v Pákistánu

Podobně jako v minulých letech, také letos nás čeká v létě v pákistánském Karákóramu několik velmi zajímavých pokusů hodnotné sportovní výkony a přelomové prvovýstupy. Těšit nás může, že jeden z nich se bude snažit uskutečnit také česká dvojice. Ale k tomu více za chvíli. Nyní si pojďme probrat jednotlivé případy trochu podrobněji.

Diran (7266 m)

Francouzskou dvojici Mathieu Maynadier a Léo Slemett zaujal krásný dominantní vrchol Diran tyčící se nad údolím Hunza v západní části pohoří Karakoram. Maynadier se totiž už před patnácti roky od místních obyvatel dozvěděl, že doposud nikdo nedokázal sjet z vrcholu Diranu na lyžích. A právě to by chtěli dva Francouzi změnit. Pákistánský vrchol je pro ně navíc vhodným cílem na prozatím blíže nespecifikovaný projekt, který chtějí uskutečnit na podzim v Nepálu.


Diran. Foto Mathieu Maynadier

Pumari Chhish East (6850 m)

Předvrchol sedmitisícovky Pumari Chhish zůstává prozatím lidskou nohou nedotčený, přestože na něj v minulosti mířilo již několik výprav. Právě Mathieu Maynadier se svým spolulezcem, kterým byl slavný britský alpinista Tom Livingstone, se loni musel otočit jen 100 metrů pod vrcholem.

Letos zkouší Francouzi štěstí znovu, ovšem pochopitelně bez Maynadiera, jenž má jiné plány. Pokusit se o první výstup tedy chce trojice Jerome Sullivan, Victor Saucede a Christophe Ogier. Sullivan a Saucede byli v loňském roce také součástí čtyřčlenného týmu, který uskutečnil prvovýstup na západní vrchol hory K13, zvané někdy také jako Dansam (6600 m).


Horolezci a koza. V pozadí Pumari Chhish

K7 Central (6858 m)

Americká manželská dvojice Jeff a Priti Wrightovi také nejsou lezecké veřejnosti neznámí. V pandemickém roce 2020 totiž jako jedni z mála uskutečnili prvovýstup v asijských velehorách, konkrétně se jim podařilo vytvořit novou cestu na vrchol K6 Central (7155 m). Tehdy nedali nikomu vědět, že vycestují, takže se o ně přátelé začali obávat.

Letos se rozhodli, že dají alespoň vědět, že budou dva měsíce mimo mobilní signál, přesto opět nechtěli zveřejnit cíl své cesty. Nedávno však Americký alpinistický klub zveřejnil příjemce svých grantů. Vyšlo proto najevo, že dvojice míří za dalším prvovýstup a opět na horu označovanou pouhým písmenem K a k tomu přidaným číslem. V tomto případě jde o šestitisícovku K6, a stejně jako minule, i teď půjde o centrální vrchol.

Přesné detaily jejich plánu však manželé nezveřejnili ani letos. Prozatím se ví pouze tolik, že jsou již oba již v Pákistánu ve vesnici Hushe a brzy by měli začít stoupat údolím k zamýšlenému cíli. Existují navíc náznaky, že Wrightovi nemusí být jediní, kdo se o K6 letos pokusí, další informace jsou však dosud neznámé.


Jeff a Priti Wrightovi před odletem. Foto Arc'teryx

Latok II (7108 M)

Katalánská dvojice Miquel Mas Serrat a Marc Subirana v současnosti míří pod krásný obtížný vrchol Latok 2 nacházející se v centrální části karakoramského masivu v horské skupině Panmah Muztagh. Ten byl vylezen jako první ze všech štítů skupiny Latok a dodnes vede k vrcholu pět cest. Katalánci prozatím svůj přesný plán neprozradili, je však poměrně pravděpodobné, že dojde k pokusu o prvovýstup či alespoň k opakování některé z předchozích obtížných cest.


Latok II. Foto Alexander Huber

Trango Nameless Tower (6286 m)

Edu Marin, který se o vrchol Trango Nameless Tower pokoušel již v loňském roce se rozhodl letos vrátit a jako partnery si tentokrát vybral své rodinné příslušníky. Polezou s ním totiž jeho bratr Alex a otec Francisco, kteří se pokusí o druhý volný přelez cesty Eternal Flame.


Edu Marin, Francisco Marin a Alex Marin. Foto Edu Marin

K2 (8611 m)

Letos by měl v Pákistánu proběhnout pokus o prvovýstup západní stěnou osmitisícovky K2. Za svůj cíl si ji vybrala japonská dvojice Takuya Mitoro a Kazuya Hiraide. Přestože mezi Japonskem a Evropou existuje velká jazyková i kulturní bariéra, je zvláště Hiraide horolezecké komunitě velmi dobře známý, jde totiž o trojnásobného držitele prestižního ocenění Piolet d’Or (Zlatý cepín) za výstupy na Kamet, Šispare a Rakapoši.

Oceněné výstupy v letech 2017 a 2019 uskutečnil Hiraide s Kenro Nakajimou, tentokrát si však vybral nového partnera s nímž už trénoval v zimě právě v Karakoramu. Dvojice prozatím neupřesnila jakou linii v západní stěně hodlá vylézt.

Na tomto místě je vhodné poznamenat, že se letos bude o K2 pokoušet český alpinista Jan Matiášek. Ten již v minulosti dokázal vystoupit na Broad Peak a Gašerbrum II. Kromě K2 míří letos také na druhý z dvojice osmitisícových Gašerbrumů – Gašerbrum I. A na K2 bude působit rovněž dalš česká dvojice ve složení Marek Novotný a Lukáš Jasenský. Marek Novotný se v minulosti o K2 již několikrát pokoušel, kromě toho má na kontě třeba oba Gašerbrumy nebo Broad Peak, Lukáš Jasenský si zase připsal pěkné výstupy v Jižní Americe, také on má již za sebou neúspěšný pokus na osmitisícovce, v loňském roce ho na vrchol nepustila Makalu.  


Kazuya Hiraide a Kenro Nakajima. Foto Kenro Nakajima

Mašerbrum (7821 m)  

Již dlouho označoval Marek Holeček jednu z nejvyšších sedmitisícovek jako svůj vysněný cíl. Protože jde však o horu velmi strmou a obtížnou, nějakou dobu dostávaly přednost jiné vrcholy. Když však už doba dozrála a vše vypadalo nadějně, přišel covid a Holeček musel svůj program přeložit.

Nyní se ale zdá, že by prvnímu pokusu již nemělo nic zabránit. Společně s Holečkem zamíří k hoře také další úspěšný horolezc a běžec Tomáš Petreček a tým doplní ještě Radoslav Groh, který s Holečkem již vystoupil novými cestami na Baruntse a Huandoy Norte. Společně se trojice pokusí vytvořit novou cestu v severovýchodní stěně této krásné hory. Nutno podotknout, že se o výstup z této strany pokoušeli již mnozí přední alpinisté, například Steve House, David Lama nebo Hansjörg Auer. Snad budou mít naši reprezentanti více štěstí.  


Zamýšlená linie na Mašerbrum. Foto Marek Holeček

Další výpravy

Objevilo se i několik dalších zpráv, podle kterých se cílem výstupů stanou například šestitisícovky Tahu Ratum a Karun Kuh nebo sedmitisícovka Luphgar Sar, kde v roce 2018 předvedl obdivuhodný sólovýstup Hansjörg Auer. Hovoří se i o pokusu na Muchu Chhish, nejvyšším nezdolaném vrcholu světa, který není uzavřen z náboženských důvodů.

O případných významných pokrocích zmíněných výprav, či jiných dosud neznámých expedic budeme pochopitelně informovat.


Západní stěna Tahu Rutum. Foto Karrar Haidri

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com