České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Německý Alpenverein zveřejnil velmi pozitivní statistiku - nehod v horách s následkem smrti u členů DAV výrazně klesá

Kolos jménem Deutscher Alpenverein, který v nedávno (v červenci 2013) registroval již svého ! miliontého člena, zveřejnil zajímavou statistiku. V roce 2012 klesl počet členů DAV, kteří zahynuli během aktivit v horách či na skalách na minimum představující 28 obětí / kalendářní rok. Tento trend má již několik let postupně sestupnou tendenci, paradoxem je, že pomoci horské služby se každým rokem dožaduje neustále více lidí. Výrazný nárůst zásahů je zaznamenán zejména u ferat. Florian Hellberg, předseda komise bezpečnosti DAV dodává: „Výrazný pokles obětí v roce 2012 byl způsoben také počasím, které sportům v horách nepřálo. Zima skončila velmi brzy a potom v říjnu panovaly zimní podmínky, které zkrátili letní sezónu.“


Pro příklad v roce 1952 bylo mezi členy DAV zaznamenáno 43 smrtelných nehod, v roce 2012 to bylo zmíněných 28, ale počet členů DAV se zdesetinásobil. Riziko smrti tak během 61 let kleslo na jednu třináctinu.

Grafy: První graf vyjadřuje vývoj počtu obětí (% podíl z členské základny DAV) v jednotlivých letech a druhý podíl jednotlivých disciplín na smrtelných nehodách v roce 2012:


... nejvíce členů DAV loni zahynulo při pěší turstice a v zimě při sjezovém lyžování na sjezdovkách a ve volném terénu při freeridu (do této kategorie nespadají skialpinisté)

 

Zdroj: www.alpenverein.de