České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

MS ve španělském Gijónu: Adam Ondra ve finále, Libor Hroza osmýlderu přidal i ten z obtížnosti.

Lezení na rychlost

V pondělí 11. 9. večer bylo ve španělském Gijónu slavnostně zahájeno Mistrovství světa v lezení na obtížnost a rychlost, vlajkonošem české výpravy byl reprezentant v lezení na rychlost Libor Hroza. Týden poté, co se mu povedlo překonat světový rekord na závodě SP v Arcu, nepostoupil do semifinále. Hned po startu se mu smekla noha, a tak se musel spokojit s celkovým 8. Závod ovládl časem 5,60 sekund Ukrajinec Boldyrev, který tak překonal Liborův světový rekordo 13 setin sekundy.

Před branami vyřazovacích bojů skončily české naděje, pro které to byl první start: Andrea Pokorná (33. místo) a Petra Burianová (31. místo).


Libor Hroza v kvalifikaci

 

Lezení na obtížnost

Z našich žen se nejlépe dařilo Ivě Vejmolové, která jako jediná postoupila do sobotního semifinále. Celkově skončila na 23. místě. Další české závodnice nepostoupily z kvalifikace: Edita Vopatová (34. místo) a Eliška Vlčková (36. místo).


Iva Vejmolová

 

Hlavní české želízko v ohni  Adam Ondra bez problémů topoval obě kvalifikační cesty a do sobotního semifinále postoupil z děleného 1. - 5. místa. Sítem kvalifikace neprošli Tomáš Binter ml. (celkové 46. místo), osmnáctiletý junior Martin Jech ze svého prvního seniorského mistrovství světa odváží solidní 57. pozici a Jan Jeliga zakončil své působení na děleném 58. - 60. místě. Soutěže se zúčastnilo 74 mužů. V semifinále topovali pouze Adam Ondra a jeho kamarád i trenér v jedné osobě Ramón Julian Puigblanque, a tak je jasné, že Adam má nakročeno k dalšímu velkému úspěchu po vítězství na MS v boulderingu. Držíme palce!


Adam Ondra v kvalifikaci

 

Program MS:


12.9. pátek v 19:20: finále rychlost

13.9. sobota v 10:15: semifinále obtížnost

13.9. sobota v 16:45: finále paraclimbing

14.9. neděle v 18:15: finále obtížnost

 

Zdroj: Horosvaz.cz, foto: Tomáš Binter