České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

MS světa v MTB maratonu: Vyhrál Sauser, Hynek čtvrtý a taky lidem a HORÁM se celkem dařilo...

29. 6. 2013: Kitz Alp Bike: 90 km / 4400 m - MS světa v MTB maratonu

Muž s velkým otazníkem - Jaroslav Kulhavý měl včera trochu pesimistické vize, které se dnes bohužel naplnily. Jardovi poodskočila skupina na 2. kopci asi o 2 minuty, a tak se rozhodl dál nepokračovat. Další naše želízko v ohni ve velmi silně obsazeném závodě - Kristián Hynek skončil na pěkném 4. místě se ztrátou zhruba devíti minut na vítěze. Tím se stal Kulhavého parťák z etapáku Cape Epic - Švýcar Christoph Sauser (čas 4:30:13). Pouhých 5 sekund za ním dojel velký favorit závodu - Rakušan Alban Lakata. Tři minuty za nimi cílovou pásku proťal Kolumbijec Hector Leonardo Paez Leon. Královnou dlouhých tratí se pro letošek stala nestárnoucí Norka Gunn-Rita Dhaleová.


Start závodu MS mužů v 8 hodin ráno. V pozadí se tyčí nijak vysoký, ale krásný a slavný Kitzbüheler Horn.

 
Průjezd Kirchbergem a pak pěkně do kopců...

Jinak mnou avizovaný cyklisťák AUSTRIAN BRUTAL TOUR jsem začal pro mě až překvapivě úspěšně. V kategorii jezdců bez licence UCI jsem projel cílem trasy MS (pro amatéry nesla označení "ultra") na celkovém 12. místě a v kategorii to dokonce dalo na 2. flek. Ale nejde o výsledky - jde o dojmy a ty jsou po šesti hodinách silnější než bolest krční páteře, kterou se při psaní těchto řádků snažím nevnímat :-). Výjezdy byly dlouhé jak týden. Místy se stavitelé tratě nezdráhali poslat bikery i vstříc pekelnému sklonu místních dešti rozmočených sjezdovek. Dokonce jsme stoupali i proti směru nejslavnější lyžařské sjezdové tratě na Hahnenkammu. Když jsem se v těch strmácích přemlouval, ať neslezu z kola (což se až na jednu pasáž podařilo), nadával jsem sám sobě do bláznů. Ale když jsem projížděl slavnou Mausefalle (úzká cestička, na jedné straně skála, na druhé les) a uvědomil si, jakou rychlostí tu projíždějí v zimě sjezdaři, tak slovo "blázen" začalo patřit jiným sportovcům... Sjezdy byly půl na půl - takže vysokorychlostní šotolinové pisty s ostrými serpentinami neustále připravenými vás katapultovat kamsi mezi pasoucí se kravky a jejich výkaly a pak velmi těžké traily s kluzkými kořeny a kameny. Zajímavá byla i pasáž označená "Achtung Wasser". Čekal jsem brod, ale ejhle - jelo se kus potokem - prostě pěkně po proudu... Závěrečná downhillová dráha byl největší extrém, jaký jsem kdy na maratonu zažil. Ale znal jsem ho - tam, kde jsem si den před tím rozbil hubu, jsem dnes poslušně slez... Poslední klopenky a skoky před průjezdem cílovým obloukem - to už byla úžasná euforie, pro kterou to všechno asi děláme... Jinak počasí mě celkem potěšilo - pršelo od začátku posledního stoupání až do cíle. Suma sumárum Kitz Alp Bike - další zážitek, za který jsem moc rád!

Zdar a sílu, Dan - lidé&HORY Duratec

PS: Ozvu se z Zilletralu.

Starší zprávy:

výškový profil:

Na tuto nelehkou trasu MS se vydává i česká reprezentace. Hlavními favority závodu jsou vedle spousty zvučných jmen i Jaroslav Kulhavý a loni na MS 3. Kristián Hynek. Ten dnes prohlásil, že trať je fajn až na poslední šílený sjezd po downhillové dráze, který trvá minimálně 20 minut. Jarda Kulhavý má opačné problémy: "Trať mi teda moc nesedí. Jsou to strašně dlouhé kopce. Kdyby to bylo poloviční, přejedu v pohodě, ale takhle mám obavy. Poslední sjezd je fajn - pořádná technika a to mi sedí." Zítra bude mají být přeháňky, a tak o prověrku techniky nebude v posledních 10 km nouze... Uvidíme, kdo se s kopci i downhillovou dráhou popere nejlépe. Držme klukům palce...

(Mimochodem já jsem se dnes v té technice už vyválel a ohnul patku přehazky... Vše ale už opraveno.


Jaroslav Kulhavý při posledních úpravách biku v předvečer startu jednoho z nejdůležitějších závodů jeho letošní sezóny

web závodu: www.kitzalpbike.at