České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Mount Niflheim - prvosjezd jihozápadního kuloáru

V kanadské provincii Britská Kolumbie ležící na západě země se nachází kromě i u nás velmi dobře známých Skalnatých hor také pohoří Monashee Mountains. Nejvyšší vrchol tohoto masivu 3274 metrů vysoký Mount Monashee. V této oblasti se rozkládá i chráněné území Monashee Park. Nedaleko na východ se vypíná známý a poměrně obtížně dosažitelný vrchol Mount Niflheim. Pojmenování Niflheim znamená v severské mytologii polární svět, který existoval již před stvořením světa. 


V sedle. Foto Joshua Lavigne a Andy Glalant

Právě na tento 2857 metrů vysoký vrchol se zaměřili dva význační kanadští lyžaři Christina Lustenberger a Andrew McNab. Lustenberger byla dříve poměrně úspěšná v alpském lyžování, má několik umístění v první desítce v závodech světového poháru. McNab byl úspěšný jako závodní skialpinista. Po konci závodní kariéry se oba zaměřili na skialpinismus a těžké sjezdy v horách.


V kuloáru. Foto Joshua Lavigne a Andy Gallant

Oba skialpinisty zaujal velmi výrazný a strmý jihozápadní kuloár, který rozděluje jižní stěnu Mount Niflheimu na dvě poloviny. Na začátku března byly příhodné sněhové i povětrnostní podmínky, proto se rozhodli tento kuloár sjet. Brzo ráno 8. března vyšli z údolí směrem k úpatí hory. Odtud začali výstup výrazným kuloárem a v 11:15 se dostali na jeho konec na výrazném sedle mezi dvěma vrcholy Mount Niflheimu. 


Na svazích Niflheimu. Foto Joshua Lavigne a Andy Gallant

Zde krátce odpočívali. Nakonec se rozhodli, že nevystoupí až na hlavní vrchol, ale rovnou zahájí sjezd. Věděli, že sjezd nebude úplně snadný. Kuloár měl v nejstrmějším úseku sklon až 50 stupňů. Dva úseky museli dokonce slaňovat. Nakonec se jim vše podařilo. Sjezd přímo na místě natáčeli místní lyžaři Joshua Lavigne a Andy Gallant. Video z celé akce, které bude určitě velmi zajímavé, bude zveřejněno v nejbližších dnech. 


Trasa výstupu a sjezdu. Foto Christina Lustenberger

Text: VŠ
Zdroj: planetmountain.com, gripped.com