České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Mezinárodní festival alpinismu Praha 2015 slibuje řadu zvučných jmen

Předposlední listopadový víkend (20.–22. 11. 2015) čeká na fandy alpinismu a lezení další porce adrenalinu, mimořádných zážitků, napínavých příběhů, ale také poučení a motivace. Již po dvanácté v řadě se Národní dům na Smíchově stane „base campem“, v němž se potkává široká veřejnost s absolutní domácí a i zahraniční špičkou. Letos se tradičně můžete těšit na velká jména, která mají ve světě alpinismu pořádný zvuk:

Hansjörg Auer (AT)
Luka Lindič (SLO)
Roger Schäli (CH)
Andrzej Bargiel (POL)
Albert Leichtfried (AT)
Viki Grošelj (SLO)
Wolfgang Nairz (AT)
Tamotsu Nakamura (JAP)
Renata Chlumská (SWE / CZ)

Více o jednotlivých osobnostech se dočtete v právě dokončovaném lidé&HORY 5/2015. Nebo v článku na webu festivalu.

 


Hansjörg Auer

 

David Lama (AT) – film Cerro Torre

V rámci MFA proběhne česká premiéra filmu o lezení Davida Lamy na Cerro Torre. Excelentní lezec, úžasné kulisy Patagonie a patrně nejprofesionálnější filmový štáb na světě jsou zárukou „velkého bijáku“!

 

Domácí špička

Na festivalu se budou opět prezentovat i velká jména (nejen) domácí scény. Diváci se letos mohou těšit na Adama Ondru, Lucii Hrozovou, Radka Jaroše, Marka Holečka, Jiřího Nováka, Honzu „Trávu“ Trávníčka, Dušana „Stoupu“ Janáka, Honzu Zbranka, bratry Švihálky, Elišku Adamovskou a Markétu Janošovou.

 

European Outdoor Film Tour

Po loňském úspěchu se i letos mohou návštěvníci těšit na premiéru těch nejlepší outdoorových filmů letošní sezóny. V rámci European Outdoor Film Tour bude představen například film „Tamara“ (17 min) o Tamaře Lunger – italské horolezkyni, která zdolala K2, film „1h 46 min“ (8 min), jehož název nese rekordní čas výstupu severní stěny Matterhornu, kterého dosáhl hlavní hrdina snímku Dani Arnold, film „A Line Across the Sky“ (25 min) o úchvatném traverzu Alexe Honnolda a Tommy Caldwella v Patagonii a dalších několik filmů, mimo jiné i z oblasti extrémního freeridu, slackline a MTB.

 

Doprovodný program

Návštěvníky festivalu potěší tradičně i celá řada doprovodných akcí. Loni nově otevřená scéna „Outdoor Stage“ v přízemí Národního domu si po velkém zájmu jednoznačně řekla o své stálé místo na MFA. Prezentovat se zde bude několik outdoorových značek, turistických regionů a řada přijde i na několik odborných přednášek spojených se soutěží o zajímavé ceny.

Samozřejmostí na MFA jsou i výstavy, letos se můžete těšit hned na pět expozic věnovaných především historii česko-slovinského přátelství v rámci alpinismu.

Do programu patří i křty nových publikací a autogramiády. Své knihy zde budou křtít a podepisovat Viki Grošelj, Jiří Novák, Radek Jaroš a Marek Holeček.

Tradičním kořením MFA bude také vyhlášení soutěží „ALPY – výstupy roku“ a „Horolezec roku“, na závěr každého festivalového dne proběhne tombola plná hodnotných cen našich partnerů.

 

Těšíme se na vás předposlední listopadový víkend na Mezinárodním festivalu alpinismu Praha 2015!

 

Aktuality sledujte na www.festivalalpinismu.cz.