České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Mezinárodní festival alpinismu 2014 - reportáž

Deset ročníků Mezinárodního festivalu alpinismu Praha proběhlo prakticky ve stejném duchu, kdy kompletní program probíhal pouze v prvním patře Národního domu na Smíchově. Letos jsme se rozhodli pro změnu – rozšířit veletržní část, která již několik let k festivalu neodmyslitelně patří, věnovat ji celé přízemí a rovnou zde rozjet i vlastní program. Věděli jsme, že taková změna bez navýšení členů organizačního týmu bude znamenat „krev, pot a slzy" - ale tušili jsme, že přinese i své ovoce. Na papíře jsme malé pódium v přízemí nazvali hrdě „Outdoor stage" a šli do toho po hlavě. Jízda na dvou „stejdžích" byla dle reakcí jak ze strany diváků, tak tak z řad vystavujících partnerů festivalu velmi přínosná. Také nám organizátorům udělalo radost, jak Národní dům žije a zástupy lidí se přesouvají po schodišti nahoru a dolů. Nastoupáno bylo mnoho výškových metrů, což je pro akci typu MFA více než příznačné. Odborné outdoorové přednášky se setkaly s velkým zájmem, stejně tak návštěvníky potěšily další hodnotné ceny, které se losovaly bezprostředně po nich.

alt

Nyní přejděme ke druhé novince, která by se dala označit za „revoluční". Poprvé jsme do hry zatáhli zahraničního hráče – a hned pravděpodobně vítěze „ligy mistrů mezi filmovými outdoorovými festivaly". V Mnichově se zrodila unikátní šňůra European Outdoor Film Tour (E. O. F. T.), která diváky dostává výběrem celosvětově nejúspěšnějších krátkých filmů z oblasti outdooru. Díky MFA se toto turné poprvé zastavilo i v České republice. (Dalšími zeměmi jsou kromě domácího Německa Rakousko, Francie, Švýcarsko, Anglie, Itálie, Lucembursko, Nizozemí, Norsko, Švédsko a Slovinsko.)

 

Pátek

Páteční program byl tedy především o outdoorových filmech, které kromě alpinistických a lezeckých disciplín nabídly také skvěle zpracované záběry z mountainbikingu, speleologie, extrémního lyžování a kajaku. Prvnímu hodinovému bloku filmů předcházela velmi příjemná přednáška naší přední lezkyně Edity Vopatové, která si užívá lezení po celém světě. Po prvním hodinovém „filmovém nářezu" přišel na pódium přední světový odborník na počasí na horách – Rakušan Karl Gabl. Díky vydavatelství horské literatury Alpy Praha a Aleně Zárybnické s Michalem Žákem, kteří ji přeložili, si nově můžeme jeho publikaci „Počasí na horách" přečíst v češtině. Právě česká verze byla na pódiu slavnostně pokřtěna. Naopak křest zcela nové součásti MFA tzv. „Outdoor stage" měl ve svých rukou Honza „Tráva" Trávníček. A zhostil se toho skvěle, když početnému publiku představil v přednášce a filmu expedici na K2. Potom už následovala další hodinová porce skvělých filmů a losování hodnotných cen pro diváky, tak jak jsme na konci každého festivalového dne zvyklí.

alt

alt

 

 

Sobota

Pavel Vrtík – v horolezeckém světě znám spíše pod přezdívkou Bača, to dokáže rozjet v příkrých stěnách hor, ale také na pódiu! Brněnský showman tentokrát vytvořil údernou dvojici se spolulezcem Honzou Strakou alias Stračesem a nabídli divákům vedle několika pozoruhodných výstupů i mixovou parádu jménem „Dračí let" (Le Vol du Dragon) – aneb povídání o tom, jak elegantně prolétli kolmou stěnu Les Droites.

alt

 

Pavel Bém, který přišel pokřtít svou novou knihu K2 královna hor, na pódium pozval zástupce současné horolezecké špičky ze Španělska Juanita Oiarzabala, Alexe Txikona a skvělé horolezce ze Slovenska Petera Hámora a Tomáše Petríka.

alt

 

Letošní ročník je bohatý na premiéry a křty. Další proběhl v rámci bloku Lucie Hrozové, když společně s režisérem Jiřím Reinerem pustili do světa nový film „Lucka aneb o cepínech". Nutno dodat, že lezkyně posouvající limity nejen ženského mixového lezení je vděčným objektem pro kameramana a jistotou skvělého materiálu pro režiséra. Povedený dokument!

alt

 

Vzácní hosté z dalekého Nepálu Dawa Steven Sherpa a Ang Thukten Sherpa diváky nadchli velmi osobním vylíčením života Šerpů, odkazu Sira Edmunda Hillaryho. Zmínili rovněž tragické momenty letošní sezóny na Mt. Everestu a v okolí Annapurny. Zmínili též nová aktuální opatření, která byla na základě těchto událostí přijata.

alt

 

Letošní ročník MFA měl tu čest být jedinou zastávkou v ČR v rámci turné unikátního ženského freeski filmu „Shades of Winter - Pure". Celý projekt představila producentka filmu a zároveň lyžařka Sandra Lahnsteiner společně s jednou z nejlepších světových freeski lyžařek Matildou Rapaport. K tomu není co dodat – snoubení akčního sportu, umění a životního stylu v padesátiminutovém filmu za sebou zanechalo hodně hlubokou stopu!

alt

 

Dvě ženy tentokrát vystřídaly dvě mladé dívky. Své krátké přednášky si připravily elitní české sportovní lezkyně, členky ALPY EXTREM TEAMU, Markéta Janošová (10 let) a Eliška Adamovská (13 let). Nebojí se závodů, těžkých cest, pádů a očividně ani velkého publika. Respekt, holky!

alt

alt

 

Takovým malým zázračným dítětem býval dnes nejlepší lezec na světě Adam Ondra. Na své začátky vždy rád vzpomíná, ale přeci jen – festivalové publikum nejvíce hltalo jeho vyprávění o lezeckých úspěších, které nejednou přepsaly historické tabulky. Z projevu Adama Ondry bylo cítit obrovské nadšení, se kterým k lezení přistupuje. K jeho show „Život s bílýma rukama" by se mohlo přidat i „s velkým srdcem". Kdo neviděl, přišel o hodně, kdo viděl, byl svědkem jednoho z vrcholů 11. ročníku MFA!

alt

 

Správným kořením, které řádně zhutní festivalový program, bývají přednášky pamětníků a horolezeckých průkopníků. Letos měl MFA tu čest přivítat legendu Hannse Schella z rakouského Grazu. Legenda z Buhlovy a Diembergerovy éry publiku představila unikátní fotografie ze svého prvovýstupu na sedmitisícovku Momhil Sar (7414 m), který uskutečnil v roce 1964. Opět jsme byli svědky krásného kontrastu ve vybavení a způsobu organizace expedic. Zkrátka„když se chce, všechno jde!" Odkaz těchto borců budiž toho důkazem.

alt

 

Je jen málo lidí na světě, kteří jsou špičkoví lezci, slacklineři a také profesionální fotografové. Možná je jen jeden – Heinz Zak. Precizně připravená přehlídka dech beroucích snímků z lezení, slack line a skvělých horských krajinovek za doprovodu příjemného komentáře by se dala přirovnat k broušenému diamantu. Hainz je festivalovými vodami řádně protřelý, a tak přesně ví, co návštěvníci od takových akcí očekávají. Své poslání naplnil tento profesionál bezezbytku.

alt

 

A potom už přišel čas Radka Jaroše, což ostatně prozrazoval i ve švech praskající velký sál. S tradiční jiskrou a vtipem nadšenému publiku představil krásnou, avšak místy trnitou cestu za Korunou Himálaje, pro níž si letos sáhl na vrcholu K2. Český král osmitisícovek se pro letošek stal i králem MFA! Po přednášce si z rukou Petera Habelera převzal trofej za celoživotní přínos alpinismu – Pražský křišťálový cepín – dost možná nejhezčí kousek jeho „korunovačních klenot". A Aby toho nebylo málo, přibyla ještě do jeho vitríny Stüdlova cena za nejlepší přednášku dne.

alt

 

alt

 

Neděle

Nedělní ráno bývá ospalým časem – pokud tedy zrovna nejste na přednášce Marka Holečka. Horolezec s duší rockové hvězdy publiku vždy řádně provětrá bránice. Svět vnímá s nadhledem a přitom velkou lidskou pokorou. Stejně tak tomu bylo na lezecké expedici na Antarktidě, kterou uskutečnil s partou dobrých přátel. Mára je bezpochyby velká osobnost českého horolezectví. Přejdeme-li jeho famózní výstupy, pak to zcela jednoznačně dokládá zaplněný sál hned na úvod nedělního dne. A taky je určitě fajn taťka, o čemž by mohla vyprávět dcerka Viktorka, která přišla na pódium, aby divákům řekla roztomilé "ahoj".

alt

 

Štafetu na hlavním pódiu převzal další „Marek", jeden z nejvýraznějších horolezců současnosti – Marko Prezelj – věčný rebel, šikovný fotograf, mentor nastupující generace slovinských lezců a hlavně špičkový alpinista a lezec. Jeho přednáška se nesla v duchu filosofické otázky „jak chápat horolezectví a zda to je vůbec nutné". Slova specialisty na těžké prvovýstupy provedené nejčistším možným stylem by se dala tesat do žulové stěny. Není divu, že právě Marko dokázal strhnout tolik mladých lidí, kterým dává přičuchnout k ryzímu alpinismu přímo na expedicích.

alt

 

Po představení čestných hostů festivalu, kteří vážili cestu do Prahy z různých koutů Země, se na pódiu vystřídali zástupci české horolezecké špičky, jejichž výkony byly oceněny v soutěži „Výstupy roku" a „Horolezec roku". Titul pro nejlepšího horolezce tradičně a zcela zaslouženě obhájil Adam Ondra. K dalším velmi silným momentům této slavnostní části MFA bylo předání šeku v hodnotě 40 000 Kč od Alpenverein.cz Sportovnímu klubu vozíčkářů Praha a také několik slov Květy Peckové na téma horolezectví a fair play.

alt

 

Potom se už šlo do finále. Předposlední blok patřil mladému francouzskému extrémnímu alpinistovi Sébastienu Ratelovi, který z divokých mixových vertikál přinesl parádní film Beyond good & evil.

alt

 

K festivalu neodmyslitelně patří horolezecká legenda – Peter Habeler. Nestárnoucí Tyrolák, který ve svých nejlepších letech posouval hranice alpinismu do sfér z říše snů (např. společně s Reinholdem Messnerem byl při prvním zdolání osmitisícovky alpským stylem a při prvním výstupu bez použití umělého kyslíku na Mt. Everest), je dnes neskutečně inspirativní osobností pro všechny generace. Těší se stále skvělé kondici, aktivně se pohybuje i v těžkých alpských stěnách, a co především – je to velký sympaťák! Jeho profesorská přednáška plná filosofických úvah, oslav krásy hor, ale také osobních vztahů s kamarády na laně byla vyvrcholením celého festivalu a pohlazením duše každého horala, který v neděli dorazil do Národního domu na Smíchově. Zvláště dojemná byla poslední část přednášky věnovaná přátelům, kteří zahynuli v horách. Stručně řečeno: vrchol letošního ročníku a vůbec jedna z nejpůsobivějších přednášek v historii MFA!

alt

 

Hlasování diváků tentokrát rozhodlo o titulu "nejlepší přednáška dne" ve prospěch Máry Holečka. Stüdlovy ceny tedy zůstaly v rukou českých horolezců, stejně tak jako osud MFA v příštích letech v těch našich. Všem divákům, přednášejícím a partnerům bychom chtěli poděkovat za podporu 11. ročníku festivalu a zároveň bychom rádi vyslovili přání, aby se této již tradiční a mezinárodně významné akci dobře dařilo i na dále. My, organizátoři, pro to uděláme maximum!

 

text: Daniel Polman

foto: Jakub Müller a Jan Holomek