České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Maurice Herzog – první člověk, který zdolal osmitisícovku, zemřel

Podle oficiálního prohlášení Francouzské alpinistické federace zemřel 13. prosince ve věku 93 let francouzský alpinista Maurice Herzog.

Bylo 14 hodin odpoledne, 3. června roku 1950, kdy Maurice Herzog se svým krajanem a spolulezcem Louisem Lachenalem stanuli na vrcholu osmitisícového vrcholu (bez použití kyslíkových přístrojů). Senzační výkon se jim shodou okolností podařil na jedné z nejobávanějších osmitisícovek – Annapurně (8091 m). Další výstup na vrchol této hory se povedl až o dvacet let později (1970 – expedice vedená Ch. Boningtonem – jižní stěnou). Herzog se po tomto převratném momentu v dějinách horolezectví stal významnou osobností nejen sportovního života. Za vlády De Gaullea působil jako francouzský ministr sportu a v letech 1968 – 1977 byl starostou Chamonix.

Coby horolezec prosazoval styl ostatními označovaný jako „heroický“. Boj s horou o její vrchol prakticky nikdy nevzdával a chtěl ho vyhrát za každou cenu. Úspěch na první osmitisícovce popsal v knize "Annapurna Premier 8000", která byla přeložena do 40 jazyků a prodalo se jí přes 11 milionů kusů (dodnes nejprodávanější kniha s horolezeckou tématikou). V češtině vyšla v roce 1988 kniha „Velké Himalájské dobrodružství“.

Francouzi měli původně v hledáčku dvě osmitisícovky, na kterých by mohlo dojít ke kýženému prvovýstupu na osmitisícový vrchol. Vedle Annapurny to byla i Dhaulagiri. Rozhodnutí na Annapurnu padlo teprve 14. května. Bylo to pozdě, období monzunů se blížilo... K výstupu zvolili náročnou a lavinami sužovanou severní stěnu. Vedoucí expedice Herzog a jeho spolulezec Lachenal se 1. června vystřídali ve vedení postupu s vynikajícími horolezci a členy expedice Terrayem a Rebufattem a společně se dvěma Šerpy postavili čtvrtý výškový tábor. Následující den s nimi pokračoval jeden Šerpa, který je doprovodil až do pátého výškového tábora v 7400 m. Vrcholový den 3. června se z euforického změnil v noční můru. Oba lezci bojovali s vysokou nadmořskou výškou v kombinaci s technicky náročným sestupem. Herzog navíc ztratil své rukavice. Nakonec se do bezpečí základního tábora dostali jen díky pomoci ostatních členů expedice (Terray a Rebufatt). Během sestupu bivakovali v ledové jeskyni – na čtyři horolezce byl k dispozici pouze jeden spacák. Boj o holý život ale nakonec dopadl dobře. Daní za úspěch byly „pouze“ vážné omrzliny obou zástupců vrcholové dvojice. Maurice Herzog přišel o všechny prsty na nohou a většinu prstů na rukou.


Maurice Herzog po sestupu z Annapurny (1950)

Horolezecký svět přišel o jednoho z posledních významných průkopníků expedic na nejvyšší vrcholy světa. Člověka svým způsobem kontroverzního, rozhádaného s bývalými spolulezci, ale také člověka, za nímž zůstal jeden velký čin a skoro až neuvěřitelný příběh. Ten příběh se de facto uzavřel až letos 13. prosince, protože chybělo málo a tenkrát mladý ambiciózní Franouz zemřel na Annapuně. Těsně unikl a osud mu dopřál stát se významnou postavou své země a dožít se velmi vysokého věku. Maurice Herzog navždy zůstane hrdinou.

Zdroj: Planetmountain.com, lidé&HORY