České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Marek Holeček je v předvýběru na ocenění Piolet d´Or 2020

Marek Holeček spolu se Zdeňkem Hákem v květnu 2019 uskutečnili prvovýstup na nepálský Chamlang (7321 m). Cesta nazvaná UFO line se nachází v severozápadní stěně, 2500 m vysoká stěna, obtížnost WI5 M6. Krásný článek o výstupu na Chamlang od Máry a Háčka najdete na www.lideahory.cz.


Foto: Marek Holeček, Zdeněk Hák

A opět Mára!

Marek Holeček tentokráte spolu s Radoslavem Grohem v srpnu 2019 uskutečnili prvovýstup na peruánskou šestitisícovku Huandoy (6360 m), na které přelezli novou 1200 metrů dlouhou cestu „Boys 1970“ (M6, WI6). Linii vedoucí na severní vrchol hory pojmenovali po české expedici z roku 1970, jejíž všech 14 členů zahynulo pod obrovskou kamennou lavinou způsobenou zemětřesením.
Aktuálně vzniká filmový dokument Boys 1970 aneb vteřiny věčnosti, který spojuje dvě horolezecké akce v peruánských Andách: Expedici Peru 1970 a prvovýstup - Máry Holečka a Radoslava Groha na šestitisícovku Huandoy, věnovaný zahynulým horolezcům a jejich rodinám.


Foto: Marek Holeček

Oba výše uvedené prvovýstupy jsou zařazeny v seznamu významných a hodnotných výstupů z roku 2019 v alpském stylu a bez použití vrtacích zařízení. Nejedná se o seznam nominací, ze kterých budou vybráni držitelé ocenění Piolet d´Or.
Kompletní seznam významných výstupů najdete na pioletsdor.net.
Zlaté cepíny budou letos předány opět v Polsku, na festivalu Ladek Mountain Festival v termínu 11. – 22.9.2020.


Foto: Szymon Aksienionek

 

Text: OJ
Zdroj: pioletsdor.net