České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Mára Holeček a Zdeněk Hák zmákli prvovýstup na Kyajo Ri (6186 m)

Hrdinové z Gasherbrumu I dali opět síly dohromady a je z toho další famózní prvovýstup! Mára s Háčkem vystoupili na nepálskou šestitisícovku, o kterou se Mára pokoušel již loni. Tento projekt musel však ukončit (v cca 5000 m) kvůli zdravotním problémům svého spolulezce Jána Smoleně. Oba úspěšní horolezci již mají za sebou i sestup zpět do civilizace. Mára píše na svém facebooku (30. 5. 2018): „Ahoj přátelé, tak stěna od Lundenu na Kyazo Ri ma novou čistě českou stopu. Čili saturovaný pražský centralista a rokytnický sudeťák, za přispění nebes, dokončili letitý sen nejedné z expedic, které se snažily o totéž. My jsme měli holt kliku.“ 

Štěstí přeje připraveným... Klukům gratulujeme!!!


Háček s Márou po sestupu u paní domácí

 

Kyajo Ri (6186 m)

Šestitisícovka v nepálském pohoří Mahalangur Himal tvoří nejvyšší vyvýšeninu mezi údolími řek Bhotekoshi na západě a Dudhkoshi na východě. Základní tábor se nachází zhruba dva dny pochodu od Namche Bazaar a asi 4,4 km od poslední obydlené vesnice Machermo. Pro horolezeckou činnost byl vrchol zpřístupněn v roce 2002, jako první na vrcholu stanuli Duncan Wilson a Vincent Marche.

 

Československá expedice, 2008

Sedm z osmi účastníků expedice na Kyajo Ri vylezlo na vrchol ve dnech 16., 17. a 18. 10. 2008 (René Mašín, Pavel Cingr, Radek Čermák, Jan Jirák, Jiří Car, Viliam Jakubec, Martin Otta). Martin Otta a Vilo Jakubec ještě přidali prvovýstup alpským stylem na sousední Tening Bo (5839 m) ve dnech 22.-24. 10. 2008. Vznikla tak nová cesta „Thank you“ (550 m, M3+, 60-70°), pravděpodobně to byl i vůbec první výstup na tento vrchol.

 

Zdroj: FB Máry Holečka, lidé&HORY