České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Mára Holeček si pojede splnit objevitelsko-horolezecký sen na Antarktidu

Na Silvestra 2013 odlétá expedice ve složení Marek Holeček, Vladislav Nosek a Vladislav Jošt, aby se 2. ledna 2014 nalodili a vydali se vstříc dobrodružné výpravě s krásným horolezeckým cílem. Zajímavá je již samotná cesta malou plachetnicí z jižní Ameriky přes Drakerovu úžinu k Antarktidě do oblasti tzv. South Shetlands Islands. Následné lezení v antarktickém prostředí se řadí mezi celosvětovou výjimečnou akci.

V plánu je prvovýstup alpským stylem na Mount Foster (2105 m) a první přechod 30 km hřebene Smith Islandu. Pokud by někoho překvapila „malá“ výška vrcholu, pak vězte, že stěna, kterou se k němu budou čeští horolezci probíjet, začíná de facto u hladiny moře a je tak ještě o 300 m vyšší než legendární severní stěna Eigeru. Více už hlavní iniciátor celé akce Mára Holeček: „Co se týče výšky – tak se jedná sice o dvoutisícovky. Ale rostou přímo z moře, a tak jsou stejně vysoké jako stěny dvou obrů, na které jsme se Zdendou lezli v prvních dvou dílech této trilogie.“ Trilogie „Never Stop Exploring“ začala famózním úspěchem na Talungu, pak ale přišla tragédie na Gasherbrumu I. Zdeněk nepřežil osudný pád a Mára začal o dokončení trilogie váhat. Nakonec se na základě vnitřní touhy rozhodl, že se vydá i na třetí štaci. Ostatně to by mu určitě doporučil i Zdeněk, který s ním bude na expedici minimálně v jeho myšlenkách a bude ho povzbuzovat.


Poprvé výpravu na Antarktidu představil Mára na tiskové konferenci společně se Zdeňkem

Objevitelský charakter expedice je neoddiskutovatelný. Trojice lezců se čtyřčlenným podpůrným týmem vyráží skutečně vstříc neznámu: Víme jen podle asi třech dostupných fotek, jak ta hora vypadá, ale víc už nic. Nevíme, jaký bude terén, jaký bude led... Ale nejspíš to bude humáč a la scottish winterclimbing v antarktických podmínkách.“ Zda to byl skutečně humáč a jak si ho Mára a spol. užili, vás budeme informovat v aktuálním zpravodajství na webu a s Márou pak spácháme nějaké povídání do č. 2/2014.

Zdroj: www.marekholecek.cz, lidé&HORY