České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Lyžování na hranici limitu – 5 extrémních sjezdů v Alpách

Pokud se začne mluvit o nejprudších sjezdovkách v Alpách, každého okamžitě napadne Harakiri v Mayrhofenu nebo legendární Streif v Kitzbühelu. Mimo jiné existuje v Alpách mnoho dalších, velmi náročných extrémních sjezdů, které zvládnou jen opravdoví profesionálové. Cestovní kancelář SnowTrex Vám teď představí některé z nich.


Black Mamba, Copyright: © Kitzsteinhorn

Black Mamba v Kitzsteinhornu

Black Mamba v lyžařském středisku Kitzsteinhorn je i pro experty pořádná výzva. Černá sjezdovka má spád 63 procent a na délce 1 kilometr překoná 290 výškových metrů. Začátek najdete u spodní stanice lanovky Kristallbahn a končí po nebezpečném strmém sjezdu v Langwiedbodenu.

Manni-Pranger ve Steinachu am Brenner

Sjezdovka mistrovství světa Manni-Pranger ve Wipptalu je nejprudší mechanicky upravovanou sjezdovkou Rakouska. Má sklon 102 procent (asi 42 stupňů), což už odradilo mnoho odvážlivců. Strmý postrach je pojmenován po Manfredu „Manni" Prangerovi, pocházejícímu ze sousední vesnice, který se v roce 2009 stal mistrem světa ve slalomu.

Diabolo v Golmu

Ďábelská sjezdovka v lyžařském středisku Golm v Montafonu patří se svým sklonem 70 procent (spád cca 35 stupňů) k nejprudším a nejtěžším sjezdovkám v Alpách. Na jejím začátku v blízkosti horské stanice lanovky Golmerjoch platí každopádně motto „všechny začátky jsou těžké". Rozhodujících je zejména prvních 312 metrů, které jsou extrémně strmé. Zbytek sjezdu si pak už poměrně příjemně můžete vychutnat carvingovým stylem.

Gamsleiten 2 v Obertauernu

Impozantní Gamsleiten 2 v lyžařském středisku Obertauern v Salzbursku je jednou z nejprudších boulovatých sjezdovek v Evropě. Vyhrává také v kategorii černých sjezdovek a je díky sklonu 100 procent (45 stupňů spád) a často ledové vrchní části extrémně náročná.


Gamsleiten 2 v Obertauern, Copyright: © skiresort.de

La Grave v Les 2 Alpes

Svahy nad vesničkou La Grave (1 450 m.n.m.) jsou opravdovým rájem pro lyžaře, preferující kamikadze jízdu. Nebezpečím jsou zde především úzké štěrbiny, nazývané „Couloirs", které se vinou po prudkých bočních částech na skoro 3 600 metrech. Z La Grave vede přes dva úseky až do divokého terénu kabinková lanovka, k nejvyššímu bodu je pak třeba použít vlek. Tady může off-piste dobrodružství pro zkušené freeridery začít. V tomto kamenitém a obtížném terénu je však lepší využít služeb průvodce!

Jak se říká: dolů to jde nějak vždycky. Nicméně tyto sjezdovky nemůžete sjet jen tak, tyhle sjezdovky musíte porazit.

 

Více na: Snowtrex.cz