České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Lukáš Bauer připravil pro všechny příznivce běžeckého lyžování unikátní projekt Bezva běžky.cz.

Zima se nezadržitelně blíží a s ní i možnost stát se součástí velmi zajímavého projektu „Bezva běžky“ určeného pro děti, úplné začátečníky, pokročilé i amatérské závoďáky. Filosofii projektu vám nejlépe představí přímo jeho tvůrce – náš neúspěšnější běžec na lyžích Lukáš Bauer:

Vrcholový sport se stal velkým naplněním mého života na dlouhou řadu let. Přesto jsem se během své sportovní kariéry snažil vždycky dělat i něco navíc a ne jen „pouze“ sportovat. Z tohoto pohledu je pro mě letošní rok významný. Dozrál čas na start projektu, nad kterým jsem přemýšlel už delší dobu. Projekt „Bezva běžky CZ“.

Týká se - jak jinak - běžeckého lyžování. Běžecké lyžování je prostředí, ve kterém se už pohybuji pěknou řádku let. Troufám si tvrdit, že se mi za tu dobu podařilo dosáhnout i celkem slušných výsledků a hlavně jsem měl možnost vidět, jak k běžeckému lyžování přistupují jinde. Hodně mě těší, jak u nás v posledních letech roste zájem lidí o tento sport. Vidím to na množství lyžařů, které potkávám při trénincích, důkazem jsou i vzrůstající počty účastníků různých masových lyžařských závodů, v čele s legendou - Jizerskou 50.

Stále častěji se také setkávám s dotazy i rozpaky mnohých, kteří začali s běžkami sami od sebe, ale časem narazí na něco, s čím si neví rady. Ať už jde o vhodné lyžařské vybavení, o mazání, lyžařskou techniku, optimální oblečení, stravu, či jak správně trénovat… Těch dotazů a témat bylo za poslední roky opravdu mnoho. To byl nakonec i spouštěcí moment - rozhodl jsem se pokusit prostřednictvím projektu Bezva běžky CZ (www.bezvabezky.cz) předávat zájemcům zkušenosti, které jsem během své kariéry nabyl. Zkušenosti získané prostřednictvím trenérů, s nimiž jsem spolupracoval, tím, co jsem sám viděl a zažil - anebo které přišly klasickou cestou “pokus-omyl“.

Ale asi bych to nebyl ani já, kdybych se spokojil jen s tímto. A tak kromě „Školy běžeckého lyžování Lukáše Bauera“, která je koncipována jako celoroční, nabídneme také závodní servis, který se bude starat o mazání lyží sportovní veřejnosti na velkých lyžařských závodech v ČR, vytvoření závodního/ hobby teamu sdružující nadšence bílé stopy a samozřejmě obchod, specializující se na vše kolem běžeckého lyžování. Vždy jsem měl rád výzvy...

Tou aktuálně největší však pro mě bezesporu zůstává nadcházející olympijská sezóna. Od května jsem v rámci letní přípravy absolvoval bezpočet tvrdých tréninků, během kterých jsem si sáhl na dno. To však k vrcholovému sportu neodmyslitelně patří a nikdo z mých soupeřů na tom nebyl jinak. Zatím se mi vyhnuly i větší zdravotní patálie a já mohl konečně natrénovat solidní základ, stejně jako se pořádně opřít do rychlých tréninků v druhé půlce léta. Věřte mi, že pro zúročení všeho toho úsilí udělám maximum. Tak mi držte palce. A na viděnou ve stopě... :-)

Lukáš Bauer


Lukáš Bauer v závodě v jihotyrolském Toblachu

 

 

Přednosti projektu „Bezva běžky CZ“

 

1. Lukáš Bauer – nejúspěšnější český běžec na lyžích, vítěz celkového SP v sezoně 2007/08, 1x 2. místo OH Torino 2006, 2x 3. místo OH Vancouver 2006, 1x 2. místo MS Liberec 2009, 2x vítěz Tour de Ski (2008, 2010), 11x vítěz závodu SP (individuální),…a stále ještě aktivní závodník připravující se na OH; je jedním z „otců“ projektu „Bezva běžky CZ“, spoluurčuje směr projektu a zprostředkovává kontakt projektu „Bezva běžky CZ“ s nejnovějšími trendy jak ve vrcholovém běžeckém lyžování, tak v lyžování obecně.

 

2. Projekt „Bezva běžky CZ“ není plánován jako projekt jednoho místa – v současnosti je projekt připravován pro fungování v několika místech ČR s vizí postupného rozšiřování (aktuálně centrální lokality (a okolí) – Bedřichov; Špindlerův mlýn; Praha; Zadov; Boží Dar)

 

3. Kvalitní tréninkové vybavení – spojením se vždy s jedním „oficiálním partnerem (dodavatelem)“ v dané oblasti vybavení chtějí tvůrci projektu „Bezva běžky CZ“ garantovat účastníkům prvotřídní kvalitu kurzů a akcí projektu a taktéž zorientovat se v tom, co je, dle tvůrců projektu, opravdu podstatné pro samotné běžecké lyžování. Snahou projektu je, ale také, oslovením ostatních značek na trhu, umožnit účastníkům kurzů a akcí zběžně vyzkoušet i produkty jiných značek, aby jejich informovanost byla co možná nejvyšší. V oblasti tréninkového vybavení chceme vystupovat v pozici poradce, sdělit svůj názor a zkušenosti, ale v žádném případě není (a nebude) naším záměrem „nekompromisně“ prosazovat jednu značku.

 

4. Kvalitní tréninkové vedení – celý tento projekt je postaven na lidech, kteří na lyžích vyrostli. Mnoho z nich úspěšně závodili (nebo stále závodí), někteří dokonce reprezentovali Českou republiku na mnoha mezinárodních závodech včetně MS a OH. Naprostá většina „instruktorů“ je držitelem trenérské licence a co je nejdůležitější, všechny jsme pečlivě vybírali ne podle dosažených výsledků, ale podle „lidské stránky“ a s přesvědčením, že „zrovna oni“ budou dobrými reprezentanty projektu „Bezva běžky CZ“.

 

5. Závodní servis projektu „Bezva běžky CZ“ – projekt počítá nejen se školou běžeckého lyžování, ale ruku v ruce půjde společně i závodní servis, který bude přítomen na všech významnějších masových akcích v běhu na lyžích. Konkrétně půjde o Jizerskou 50 a s ní i celý seriál SkiTour (http://www.ski-tour.cz/ ) a taktéž celý seriál Stopa pro život (http://www.stopaprozivot.cz/ ). Cílem servisu je poskytnout, zájemcům (jak účastníkům kurzů projektu „Bezva běžky CZ“ tak široké sportovní veřejnosti) kvalitně připravené lyže v různých úrovních, odstupňované podle cílů zájemců (samozřejmě taktéž odstupňované finančně) a umožnit jim prožít si svou účast v závodě bez starostí s mazáním ať již z důvodu chybějících zkušeností s mazáním tak třeba i snahou koncentrovat se na výkon bez shonu s určením té správné „mázy“.

 

6. Máte děti? - V případě zájmu se účastníkům kurzů postaráme o děti (zajistíme taktéž výuku dětí) a tak se budou moci účastníci plně věnovat svému kurzu.

 

7. Nejsme pouze „zimním“ projektem – Projekt „Bezva běžky CZ“ počítá s aktivitami i mimo zimní sezonu. A to jak ve specializované přípravě běhu na lyžích – kolečkové lyže, lyžařský tunel, akce na ledovci, tak i ve všeobecné přípravě – běh, kolo, voda,…

 

8. E-shop projektu „Bezva běžky CZ“ – Účastníci projektu nemusí ztrácet čas obíháním obchodů nebo „surfováním“ po netu hledáním potřebného sportovního vybavení. Vše potřebné si budou moci zajistit prostřednictvím našeho e-shopu, který bude nabízet produkty jak našich „Oficiálních partnerů“ tak i ostatních dovozců a výrobců, kteří budou s projektem „Bezva běžky CZ“ spolupracovat.

 

9. Závodní/hobby team – projekt „Bezva Běžky CZ“ počítá s vytvořením „Závodního/hobby teamu“, jehož účelem nebude sdružovat „pouze“ závodníky s nejvyššími ambicemi, ale všechny, kteří chtějí, alespoň občas, okusit atmosféru závodu (nemusí se jednat pouze o lyžařské závody, ale napříč sportem), chtějí se identifikovat jako team, chtějí využívat týmového zázemí a patřit do určité sportovní komunity (teamu) s týmovým duchem.

 

 

S projektem se můžete blíže seznámit již tento víkend:

- na akci v Liberci na výjezdu Silvini Skiroll (c)up - Ještěd - výjezd do nebe http://www.boboloppet.com/koleckove-lyze/ (Bezva běžky CZ zájemcům umožní ještě dopoledne absolvovat kurz na kolečkových lyžích ve Vesci (areálu MS 2009) a zájecům, kteří nemají vlastní kolečkové lyže, půjčit pro závod vybavení)

- v sobotu začíná kurz v Praze (dopoledne Troja a odpoledne Ladronka)

- v neděli v Hradci Králové

Veškeré informace najdete na: www.bezvabezky.cz