České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Lucka Hrozová na bigwallu - malá zpráva z velkých stěn

Česká reprezentantka, světová hvězda drytoolingu a členka Alpy Extrem Teamu Lucka Hrozová letos otevřela další dimenzi lezení - dimenzi vícedélkových prásků v alpských stěnách. Více už zpráva přímo od Lucky:

Je třináctého, přímo ideální datum na bigwallové lezení :-). Jak už jsem před nějakou dobou avizovala, chci se věnovat také bigwallům. Je to sice disciplína, ve které mám zatím nejméně zkušeností, ale snad právě o to víc mě láká. Do rukou se mi dostal nový průvodce po Berchtesgadenských Alpách, a tak volba "kam jet", byla jasná. Plán celkem taky. Nejde nám o to, přelézt co nejtěžší cesty, ale seznámit se s novou oblastí a naučit se těm věcem, v kterých si doposud nejsem jistá. Žádný učený z nebe nespadl.

 

Cesta přes Budějovice na Salzburg sice není tak moc dlouhá, ale zato pomalá. První den jdeme na průzkum terénu. Bohužel nás obklopuje mlha, a tak se po celodenním bloudění pod stěnami, které jsme ani nespatřili, vracíme dolů na parkoviště, kde přespíme v autě.

V sobotu ráno vyrážíme na Hochthron. Máme v plánu cestu Direkte Westwand “Renoth“ 7+/8-. Tentokrát se počasí vydařilo, a tak přehopsávám cestu bez jediného zaváhání. Vždy jen s nejistotou, co na její jištění a štand řekne spolulezec a otec v jedné osobě. .

Neděli opět věnujeme objevování oblasti a nástupů k cestám. To už ale začíná být dost teplo a předpověď, že bude až 35 stupňů, není nějak příjemná. Poslední den lezení vstáváme raději dřív a upalujeme cca tři hodiny do kopce pod nástup. Cesta se jmenuje Eiskalt a je za 9-, ale v takovém horku nás ani její název nezchladí. Je to boj. Ani ne tak s cestou, jako s vedrem. Díky drobnému pádu se mi nepodařil on sight, ale i tak jsem tu cestu měla celou pod kontrolou.

 

 

Libor Hroza dodává: "I to je jedna z nových zkušeností pro Lucku. Ve vícedélkových cestách s vysokou klasifikací prostě jen stačí nalézt k expresce z jiné strany… a o tom, že by to mohlo být na on sight, si můžete nechat jen zdát. Pro mě, a zvlášť v traverzech, to byl boj. :-( O co Lucka lezla rychleji, o to já pomaleji :-). Lucka už dříve nějaké vícedélky lezla, ale těmito dvěma tak trochu symbolicky odstartovala své plány, lézt ve velkých stěnách těžké cesty."


Další fotografie: 

Zdroj: Libor Hroza (www.stenaholesovice.cz)