České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Lezení na Světových hrách 2022

V Birminghamu v americkém státě Alabama se mezi 7. a 17. červencem uskutečnil jedenáctý ročník Světových her. Jedná se o akci, kde měří své síly sportovci z neolympijských sportů a disciplín. Přestože sportovní lezení zaznamenalo v loňském roce olympijskou premiéru, i na těchto Světových hrách se lezci utkali o medaile. Na rozdíl od Olympijských her proběhly v Birminghamu klasické závody v lezení na obtížnost, na rychlost a v boulderingu. 

Lezení na obtížnost

Mezi ženami opanovala Jessica Pilz z Rakouska. V kvalifikaci sice skončila druhá, avšak ve finále všechny soupeřky jasně předčila, dosáhla výsledku 42+ a mohla slavit triumf. Druhé místo obsadila Japonka Natsuko Tani s výsledkem 35 a bronzovou medaili získala Lana Skusek ze Slovinska. 

Mezi muži triumfoval Švýcar Sascha Lehmann, jenž dolezl až na TOP a vcelku jasně porazil druhého Japonce Masahira Higuchiho. Na stupních vítězů je doplnil ještě Mejdi Schalck z Francie. Americký vítěz kvalifikace Jesse Grupper se musel spokojit s nepopulární bramborovou medailí. 


Jessica Pilz. Foto Daniel Gajda, IFSC


Sascha Lehmann. Foto Daniel Gajda, IFSC

Bouldering

V boulderingu se velmi dařilo japonským ženám. Miho Nonaka zvítězila se třemi topy a čtyřmi zónami, Mao Nakamura obsadila se dvěma topy a čtyřmi zónami třetí pozici. Mezi Japonky se vklínila Slovinka Katja Debevec, taktéž s výsledkem dva topy a čtyři zóny, ovšem s nižším počtem pokusů oproti japonské reprezentantce. 

Rovněž v mužském klání byli Japonci velmi silní. Kokoro Fujii si výsledkem čtyř topů a čtyř zón zajistil druhou příčku, Jošijuki Ogatovi stačily tři topy a čtyři zóny na bronzovou medaili. Výhra však Japoncům unikla. Nad jejich síly byl belgický lezec Nicolas Collin, který sice dosáhl stejného výsledku jako druhý Fujii, avšak spotřeboval méně pokusů a mohl se radovat z významného vítězství. 


Miho Nonaka. Foto Daniel Gajda, IFSC


Nicolas Collin. Foto Daniel Gaja, IFSC

Lezení na rychlost

Domácí Emma Hunt triumfovala v lezení na rychlost. Skvělými výkony v kvalifikaci i finále porazila Polku Natalii Kaluckou. Bronzová skončila Němka Franziska Ritter.

Mezi muži dominovali tradičně silní zástupci Indonésie. Výhru si zajistil Veddriq Leonardo, stříbrnou medaili domů poveze Kiromal Katabin. Na stupních vítězů pak kvalitní časy vynesly také Ukrajince Jaroslava Tkače. 


Nejrychlejší ženy. Foto Daniel Gajda, IFSC


Nejrychlejší muži. Foto Daniel Gajda, IFSC

Text: VŠ
Zdroj: ifsc-climbing.org